De gasprijzen schieten omhoog en dat voelen veel huishoudens direct in hun portemonnee. Vooral bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is het belangrijk om goed na te denken. Hoe kun je jezelf beschermen tegen deze stijgende kosten?
Gas wordt steeds duurder
Sinds januari zijn de gasprijzen flink gestegen. Bij variabele energiecontracten was de stijging al meer dan 2 procent. Voor een jaarcontract ligt dat nu gemiddeld 5,5 procent hoger dan begin dit jaar. Driejarige contracten stegen met 3,5 procent.
Kijk je naar een langere periode, dan zijn de cijfers nog schokkender. In één jaar tijd stegen de tarieven gemiddeld met 30 procent, met uitschieters tot 36 procent. Niet alleen gas werd duurder, ook elektriciteit ging flink omhoog. De stroomprijzen liggen nu bijna 50 procent hoger dan voor de energiecrisis.
Wat als je vaste contract bijna afloopt?
Veel mensen vergeten op tijd naar hun energiecontract te kijken. Hierdoor belanden ze automatisch in een variabel contract zonder dat ze het doorhebben. Dit kan een vervelende verrassing zijn bij de eerste factuur. Variabele contracten bewegen namelijk mee met de marktprijzen, die vaak hoger liggen dan bij het moment van afsluiten.
Het afgelopen jaar lagen de gemiddelde variabele tarieven 18 procent hoger dan vaste contracten. Bij sommige energieleveranciers worden de tarieven maandelijks aangepast, bij anderen per kwartaal of halfjaar. Dit maakt het moeilijk om je vaste lasten goed te plannen.
Het voordeel van een variabel contract is dat je geen lange looptijd hebt. Je kunt op elk moment overstappen naar een vast contract wanneer je een goede deal ziet. De vraag blijft dan: bij welke aanbieder en voor hoe lang?
Wel of geen vast contract?
Veel mensen sluiten bij hun huidige leverancier een nieuw vast contract af, vaak voor één, twee of drie jaar. Volgens energie-expert Ben Woldring van Gaslicht.com is het verstandig om hier goed over na te denken.
“Met de huidige hoge tarieven zou ik geen langdurige contracten afsluiten,” zegt hij. “De kans is groot dat je dan te lang vastzit aan dure energieprijzen.”
Daarnaast speelt de welkomstbonus een belangrijke rol. “Bij een éénjarig contract krijg je meestal de hoogste bonus. Kies je voor een langere looptijd, dan stijgt de bonus nauwelijks. Daarom kan jaarlijks overstappen voordeliger zijn.”
Een andere tip is om niet zomaar bij je huidige aanbieder te verlengen. Nieuwe leveranciers bieden vaak betere tarieven en een hogere bonus.
Gaan de gasprijzen dalen?
Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen waar de gasprijzen naartoe gaan, is er wel een belangrijke ontwikkeling gaande. “De Verenigde Staten investeren in grote exportfaciliteiten voor vloeibaar gas,” legt Woldring uit. “Als dat aanbod groeit, kan dat de schaarste verkleinen en zorgen voor lagere prijzen.”
Waarom is gas zo duur?
De hoge gasprijzen hebben verschillende oorzaken. Internationale spanningen spelen een grote rol. Sinds de boycot van Russisch gas is Europa afhankelijk van vloeibaar gas (LNG) uit de VS en Qatar. Deze landen verkopen hun gas aan de hoogste bieder, waardoor de prijzen stijgen.
Daarnaast heeft Nederland de gaswinning in Groningen stopgezet, terwijl Duitsland kerncentrales sloot. Hierdoor werd er meer gas verbruikt om aan de energievraag te voldoen. Ook de hoge energiebelasting in Nederland maakt gas hier duurder dan in veel andere landen.
Het blijft dus belangrijk om goed na te denken over je energiecontract en de ontwikkelingen op de markt in de gaten te houden.
Bron: Radar