Supermarkten Jumbo en Picnic moeten nu aanzienlijk meer betalen voor Douwe Egberts-koffie en Pickwick-thee om deze producten weer in hun winkels te kunnen aanbieden. Dit is het gevolg van moeizame onderhandelingen met JDE Peet’s, het bedrijf achter deze merken. Door deze onderhandelingen waren de producten een tijdlang niet verkrijgbaar.
Prijsonderhandelingen met fabrikant mislukt
Volgens Michiel Muller, de topman van Picnic, hebben de gesprekken met JDE Peet’s niet geleid tot het gewenste resultaat. Dit bevestigt hij na berichtgeving van De Telegraaf. Sinds het begin van dit jaar stopte JDE Peet’s met het leveren van producten aan de supermarkten, terwijl er intensief werd onderhandeld over de prijzen.
Uiteindelijk heeft JDE Peet’s een lijst met nieuwe “adviesprijzen” vastgesteld voor merken als Douwe Egberts, Senseo, L’OR en Pickwick. Hierin zijn prijsverhogingen van 20 tot 30 procent opgenomen.
Supermarkten nemen deel van kosten op zich
Volgens Muller zijn deze prijsstijgingen zo hoog dat ze voor consumenten moeilijk op te vangen zijn. Hoewel Picnic de exacte verkoopprijzen nog moet bepalen, laat Muller al weten dat de supermarktketen niet van plan is om de volledige verhoging door te berekenen aan de klant. Dit betekent dat Picnic zelf een deel van de extra kosten zal dragen, terwijl JDE Peet’s juist meer winst maakt.
Jumbo-baas Ton van Veen geeft in De Telegraaf aan dat zijn supermarktketen eenzelfde strategie zal volgen en de forse prijsverhogingen niet volledig door zal berekenen aan de consument.
Fabrikant wijt prijsstijging aan dure koffiebonen
Volgens JDE Peet’s-topman Rafa Oliveira zijn de prijsverhogingen onvermijdelijk. De afgelopen tijd zijn de prijzen van koffiebonen sterk gestegen. Dit komt volgens Oliveira vooral door slechte weersomstandigheden in belangrijke koffieproducerende landen, wat heeft geleid tot een veel kleinere oogst. Daarnaast waren er verschillende problemen in de toeleveringsketen, waardoor de kosten verder opliepen.
Muller is echter sceptisch over deze uitleg en betwijfelt of de stijging van de spotprijzen voor koffiebonen direct invloed heeft op de kosten voor JDE Peet’s. Hij stelt dat het bedrijf langdurige contracten heeft met koffieboeren, waardoor de schommelingen op de wereldmarkt niet direct van toepassing zouden moeten zijn op hun inkoopprijzen.
Koffie is de afgelopen tijd flink duurder geworden, en daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste oorzaak is de stijging van de prijs van koffiebonen. Maar waarom worden deze bonen steeds duurder?
Slechte weersomstandigheden
Een van de grootste oorzaken van de prijsstijging is het weer in belangrijke koffieproducerende landen zoals Brazilië, Colombia en Vietnam. Door extreme weersomstandigheden zoals droogte en vorst, zijn de oogsten in deze landen veel kleiner dan normaal. Minder aanbod betekent automatisch hogere prijzen.
Problemen in de toeleveringsketen
Naast de weersproblemen zijn er ook logistieke uitdagingen. De transportkosten zijn gestegen door een tekort aan containers en hogere brandstofprijzen. Dit maakt het duurder om koffiebonen van de plantages naar de fabrieken en vervolgens naar de supermarkten te krijgen.
Stijgende loonkosten en productiekosten
In de landen waar koffie verbouwd wordt, stijgen de lonen van arbeiders. Dit is goed nieuws voor de boeren en plukkers, maar het betekent ook dat de productiekosten toenemen. Ook de kosten voor meststoffen en andere benodigdheden zijn gestegen, wat weer doorwerkt in de uiteindelijke verkoopprijs van koffie.
Speculatie op de wereldmarkt
Op de internationale markt wordt er ook gespeculeerd met koffieprijzen. Beleggers kopen koffiebonen op in de verwachting dat de prijzen verder zullen stijgen, wat de kosten nog verder opdrijft. Dit zorgt ervoor dat de prijzen sneller stijgen dan misschien nodig zou zijn op basis van alleen vraag en aanbod.
Grote fabrikanten verhogen hun prijzen
Bedrijven zoals JDE Peet’s en Nestlé, die grote merken als Douwe Egberts, Senseo en Nescafé in handen hebben, verhogen hun prijzen ook om hun winstmarges te behouden. Dit heeft direct invloed op wat de consument uiteindelijk betaalt in de supermarkt.
Wat betekent dit voor de consument?
Door al deze factoren is koffie de laatste tijd flink duurder geworden en blijft het waarschijnlijk nog een tijdje zo. Supermarkten proberen de prijsstijgingen deels op te vangen, maar uiteindelijk zal de consument merken dat een pak koffie of een doosje theezakjes duurder is geworden. Of en wanneer de prijzen weer zullen dalen, hangt af van de ontwikkelingen in de koffiemarkt en de wereldwijde economie.
Bron: nu.nl