Je staat bij de statiegeldautomaat en stopt een blikje in de opening. Het blikje draait rond en rond, maar in plaats van geaccepteerd te worden, spuugt de automaat het weer uit. De reden? Er zit een kleine deuk in de zijkant. Het lijkt wel alsof de strengste portier van een exclusieve club de toegang weigert. Heeft je flesje een knik? Is je blikje ingedeukt? Dan krijg je geen toegang! En dat terwijl de automaat zelf de flessen en blikjes uiteindelijk platdrukt. Maar is er dan geen statiegeld op beschadigde verpakkingen? Laten we dit eens nader bekijken!
Hoe werkt het statiegeldsysteem?
Het gebeurt sneller dan je denkt: een plastic fles raakt beschadigd of een blikje krijgt een deuk. Misschien heb je thuis een paar van deze beschadigde verpakkingen liggen en vraag je je af of je er nog statiegeld voor kunt krijgen. Of misschien zie je tijdens een wandeling een platgetrapt blikje op straat en twijfel je of het nog iets waard is. Krijg je hier nog statiegeld voor?
Het korte antwoord is: ja! Zelfs als de automaat een beschadigd blikje weigert, heb je als consument recht op je statiegeld. Al ruim 20 jaar geldt in veel landen statiegeld op frisdrankblikjes, waterflessen en andere wegwerpverpakkingen. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid over de regels.
Gelukkig zijn de regels vrij simpel:
- Winkels die wegwerpflessen en -blikjes verkopen, zijn verplicht deze terug te nemen. Je hoeft de verpakking niet per se in diezelfde winkel gekocht te hebben.
- Flessen en blikjes mogen vies, gedeukt, bekrast of beschadigd zijn. Zolang het statiegeldlogo goed zichtbaar is, moet de winkel ze aannemen.
- Als de automaat een beschadigde fles of blikje weigert, kun je een medewerker aanspreken. Die is verplicht om je statiegeldverpakking handmatig aan te nemen.
De Consumentenbond en andere instanties raden consumenten aan om hun recht te claimen als een winkel weigert statiegeld uit te keren. Maar zoals bij veel regels, zijn er ook hier uitzonderingen.
Wanneer wordt een verpakking niet geaccepteerd?
Er zijn situaties waarin een winkel een statiegeldverpakking mag weigeren:
- Niet het juiste type verpakking: Een winkel hoeft alleen de verpakkingen terug te nemen die ze zelf verkopen. Verkoopt een kiosk alleen glazen flessen, dan hoeft deze geen plastic flessen of blikjes aan te nemen.
- Geen etiket of statiegeldlogo: Als het etiket ontbreekt en er geen statiegeldlogo meer zichtbaar is, mag een supermarkt zelf bepalen of ze de verpakking accepteren. Bij herbruikbare flessen kan dit soms wel, omdat hier geen standaard statiegeldlogo voor is.
- Kleine winkels: Winkels met een verkoopoppervlakte kleiner dan 200 vierkante meter zijn niet verplicht statiegeldverpakkingen aan te nemen.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je blikjes of flessen een beetje beschadigd zijn. Je kunt ze nog steeds naar de statiegeldautomaat brengen. Als de automaat ze weigert, betekent dat niet automatisch dat je je statiegeld kwijt bent. Vraag gewoon een medewerker om hulp en beroep je op je rechten. Net zoals bij een strenge portier in een club: als je aan de voorwaarden voldoet, kun je niet zomaar worden geweigerd!
Bron: ruhr24.de