Iedere chocoladeliefhebber heeft het vast wel eens gezien: een witte waas op de chocolade na het openen van de verpakking. Dit kan er een beetje vreemd uitzien en doet misschien denken aan schimmel, maar dat is het niet. Wat is het dan wel? En kun je deze chocolade nog veilig eten? Hier lees je alles over dit veelvoorkomende fenomeen.
Witte waas op chocolade: ‘bloom’
De witte laag die je soms op chocolade ziet, wordt ook wel bloom genoemd. Dit ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de cacaoboter begint te smelten. Zodra de chocolade daarna weer afkoelt, stolt de cacaoboter en vormt het kleine kristallen op het oppervlak. Dit wordt vetbloom genoemd.
Naast vetbloom kan er ook suikerbloom ontstaan. Dit gebeurt wanneer chocolade wordt blootgesteld aan te veel vocht. Het water dat condenseert op de chocolade laat de suikerkristallen oplossen. Wanneer het water weer verdampt, blijven er kleine kristallen achter op het oppervlak, waardoor de witte waas zichtbaar wordt.
Is wit uitgeslagen chocolade nog eetbaar?
Gelukkig is chocolade met een witte waas niet bedorven en kun je het gewoon eten. De smaak kan wel iets anders aanvoelen. Door de kristallisatie van vet of suiker kan de structuur korrelig worden, wat de ervaring minder prettig maakt. Maar schadelijk voor de gezondheid is het zeker niet.
Hoe bewaar je chocolade het beste?
Om te voorkomen dat chocolade zijn structuur en smaak verliest, is de juiste manier van bewaren belangrijk. Bewaar chocolade op een koele, droge plek bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Ook direct zonlicht kan zorgen voor temperatuurwisselingen, waardoor de chocolade sneller wit uitslaat. Het liefst bewaar je chocolade in het donker en in een afgesloten verpakking, zodat het zo lang mogelijk lekker blijft.
Bron: RTL