Veel mensen beginnen de dag met een lekkere smoothie vol fruit. Vaak gaat daar een banaan in, omdat deze vullend is en veel vezels en vitamines bevat. Toch blijkt uit onderzoek dat bananen in een smoothie niet altijd een goed idee zijn. Maar waarom eigenlijk?
Bananen zijn gezond, maar niet altijd in een smoothie
In Nederland eten we jaarlijks zo’n 720 miljoen bananen. Het is een van de meest populaire fruitsoorten en dat is niet zonder reden. Bananen zitten vol vezels, vitamine B6 en kalium, die goed zijn voor je lichaam. Bovendien helpen ze om je energiek te voelen en kunnen ze zelfs bijdragen aan een betere nachtrust.
Toch blijkt uit een studie van de University of California dat bananen in een smoothie een ander effect hebben dan wanneer je ze los eet. Het heeft allemaal te maken met de opname van antioxidanten in je lichaam.
Hoe beïnvloedt banaan de opname van antioxidanten?
Fruit bevat flavonoïden, een soort antioxidanten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. De onderzoekers gaven proefpersonen een smoothie of een supplement met flavonoïden en bekeken daarna hoeveel antioxidanten in hun bloed werden opgenomen.
Wat bleek? De proefpersonen die een smoothie zonder banaan dronken, hadden een veel hogere opname van flavonoïden dan degenen die een smoothie met banaan dronken. Sterker nog, bij de groep die banaan had toegevoegd, was de opname van flavonoïden 84 procent lager.
Dit komt waarschijnlijk door een bepaald enzym in bananen. Dit enzym remt de opname van antioxidanten uit ander fruit. Vooral fruitsoorten zoals appels, peren, aardbeien en bessen worden hierdoor minder goed opgenomen.
Wil je dus een smoothie maken die rijk is aan antioxidanten? Dan kun je beter geen banaan toevoegen.
Zijn smoothies eigenlijk wel gezond?
Of een smoothie gezond is, hangt af van de ingrediënten. Het is een makkelijke manier om vitamines en vezels binnen te krijgen, maar er zit ook een nadeel aan.
Wanneer je fruit eet, krijgen je hersenen een signaal dat je verzadigd bent. Bij een smoothie gebeurt dit minder, omdat je niet kauwt. Hierdoor kun je ongemerkt veel meer fruit (en dus suikers) binnenkrijgen dan normaal. Sommige smoothies bevatten zelfs evenveel suiker als frisdrank!
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks twee stuks fruit te eten, maar dat hoeft niet per se in de vorm van een smoothie. Los fruit eten is vaak een betere keuze, omdat je lichaam het beter verwerkt en je minder snel te veel suikers binnenkrijgt.
Wil je toch een smoothie maken? Kies dan voor een combinatie van groente en fruit en laat de banaan achterwege als je de maximale voedingsstoffen uit ander fruit wilt halen.
Bron:Â NPO3