Geen snelle daling van de prijzen
Mensen die hopen dat de gasprijzen binnenkort weer flink omlaag gaan, komen bedrogen uit. Volgens economen van ABN AMRO blijven energieprijzen voorlopig hoog en hoeven huishoudens geen grote dalingen te verwachten. Sinds de energiecrisis van 2022 betalen Nederlanders veel meer voor gas en elektriciteit, en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen.
De bank voorspelt dat de gasprijzen in 2025 en 2026 slechts licht zullen dalen. Dat betekent dat de energielasten nog steeds hoog blijven in vergelijking met voorgaande jaren. Wie minder wil betalen, zal vooral moeten besparen op het eigen energieverbruik, bijvoorbeeld door minder te stoken of apparaten efficiënter te gebruiken.
Huurders hebben het extra zwaar
Vooral huurders ondervinden grote problemen door de hoge energieprijzen. Veel huurwoningen zijn minder goed geïsoleerd, en huurders kunnen zelf vaak weinig doen om hun huis energiezuiniger te maken. Ze hebben niet de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen of de isolatie te verbeteren, zoals huiseigenaren dat wel kunnen. Daardoor blijven ze afhankelijk van tijdelijke oplossingen, zoals de verwarming lager zetten of minder lang douchen.
Mensen met een eigen woning kunnen op de lange termijn wél besparen door te investeren in energiezuinige maatregelen. Denk aan dubbel glas, zonnepanelen of warmtepompen. Dit zijn forse uitgaven, maar die betalen zich uiteindelijk terug in lagere energiekosten. Voor huurders blijft die optie vaak buiten bereik, waardoor zij structureel duurder uit zijn.
Gevolgen van de energiecrisis
De enorme stijging van de energieprijzen begon in 2022 door de oorlog in Oekraïne en het stoppen van gasleveringen uit Rusland. Dit zorgde ervoor dat de kosten voor gas en elektriciteit in korte tijd enorm stegen. De overheid kwam toen met een tijdelijke energiecompensatie van 380 euro per huishouden, waardoor de lasten dat jaar iets werden verlicht.
Die steunmaatregelen zijn inmiddels verdwenen, maar de energieprijzen blijven hoog. Daardoor moeten veel huishoudens nu structureel meer betalen voor hun energie. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren niet veel zullen veranderen. Dit betekent dat huishoudens zich moeten voorbereiden op blijvend hoge energiekosten en slimme manieren moeten vinden om hun verbruik te verlagen.
Bron:Â Hartvannederland