Veel bestuurders laten hun auto rustig uitrollen als de snelheid omlaag moet, bijvoorbeeld bij een matrixbord. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de trajectcontrole als de matrixborden een lagere snelheid aangeven? Controleert het systeem dan nog steeds je gemiddelde snelheid, of gaat het uit?
Trajectcontrole en matrixborden
Matrixborden geven vaak 50 km/u aan als er files zijn. In zo’n situatie kun je meestal niet eens sneller rijden. Soms tonen de borden 70 km/u, bijvoorbeeld als er een auto met pech langs de weg staat. Maar wat als je harder rijdt dan de snelheid op de borden? Krijg je dan een boete via trajectcontrole? Het antwoord is nee.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt de trajectcontrole uitgeschakeld zodra matrixborden een afwijkende snelheid aangeven. Het systeem kan zich niet aanpassen aan verschillende snelheden binnen een sectie. Daarom wordt de gemiddelde snelheid in dat geval niet gemeten.
Het OM legt uit: “De trajectcontrole werkt door de gemiddelde snelheid te berekenen tussen twee meetpunten. Als er binnen die afstand meerdere snelheidslimieten gelden, kan het systeem niet bepalen welke snelheid gecontroleerd moet worden.”
Uitzonderingen en nieuwe systemen
De meeste trajectcontroles in Nederland werken volgens dit principe. Als de matrixborden aanstaan, worden de systemen tijdelijk uitgeschakeld. In de toekomst worden op negen snelwegen nieuwe trajectcontrolesystemen geplaatst. Ook deze zullen worden uitgeschakeld bij afwijkende snelheden.
Er is één uitzondering: de trajectcontrole bij de Galecopperbrug op de A12. Hier zijn wegwerkzaamheden onderdeel van de trajectcontrolesectie. Sinds 2022 is hier de maximumsnelheid van de trajectcontrole aangepast. In dit geval geldt de lagere snelheid wél voor de hele sectie en kun je een boete krijgen als je te hard rijdt.
Let op andere controles
Ook al schakelt de trajectcontrole uit bij matrixborden, dat betekent niet dat je overal vrijuit kunt rijden. Politieauto’s en mobiele flitsers blijven actief. Bij wegwerkzaamheden kunnen de boetes zelfs hoger zijn. Voor 5 km/u te hard betaal je bijvoorbeeld 44 euro in plaats van 33 euro. Bij 20 km/u te hard loopt dit op tot 282 euro in plaats van 223 euro.
Het blijft dus belangrijk om je aan de snelheid te houden, vooral bij wegwerkzaamheden. Zo voorkom je hoge boetes en zorg je voor een veilige situatie op de weg.
Bron: TopGear