Het gebeurt iedereen wel eens: je favoriete trui komt twee maten kleiner uit de was. Zonde en vooral onnodig! Als je je aan een paar simpele regels houdt, blijft wol mooi en heb je er jarenlang plezier van.
Wol heeft van nature handige eigenschappen. Het is antibacterieel, wat betekent dat je het niet vaak hoeft te wassen. Even een nachtje luchten is vaak al genoeg om geurtjes te laten verdwijnen. Toch is het soms nodig om wol te wassen, bijvoorbeeld om vlekken te verwijderen of motten weg te houden.
Kies voor de juiste manier van wassen
Handwas: risico’s en tips
Veel mensen denken dat wol altijd met de hand gewassen moet worden. Dat is inderdaad een optie, maar niet zonder risico. Wol moet altijd op 30 graden gewassen worden, en dat voelt koud aan. Veel mensen schatten de temperatuur verkeerd in en gebruiken water dat te warm is. Daar gaat je trui van krimpen!
Ook wordt er vaak te veel wasmiddel gebruikt bij een handwas. Het probleem is dat je dit moeilijk volledig uitspoelt, wat niet goed is voor de wol. Daarnaast is het verleidelijk om je kleding na de handwas uit te wringen, maar hierdoor kunnen de vezels beschadigen. Wees dus voorzichtig!
De perfecte temperatuur
Wol was je altijd op 30 graden, niet warmer en ook niet kouder. Te warm water zorgt voor krimp, maar wist je dat te koud water ook niet goed is? De vezels kunnen hiervan ‘schrikken’, waardoor je kleding alsnog krimpt.
Wassen in de wasmachine
De wasmachine is vaak een betere keuze dan de handwas, mits je het wolwasprogramma gebruikt. Dit programma is speciaal gemaakt voor delicate stoffen zoals wol. Let op dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Een te hoog toerental zorgt ervoor dat de wolvezels krimpen.
Was wollen kleding altijd apart of alleen samen met andere wol. Stop er geen spijkerbroeken, kleding met ritsen of andere ruwe stoffen bij, want dit kan de wol beschadigen.
Gebruik het juiste wolwasmiddel
Wol heeft een natuurlijke beschermlaag die lanoline heet. Dit vet zorgt ervoor dat wol zacht blijft, goed warmte vasthoudt en minder snel slijt. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel dat lanoline bevat. Dit houdt de natuurlijke eigenschappen van wol in stand en zorgt ervoor dat je kleding mooi blijft.
Wolwasmiddel bevat bovendien geen bleekmiddel, want dat is funest voor wol. Gewoon wasmiddel kan de vezels aantasten, waardoor je wollen trui sneller verslijt.
Bron: Radar