Het einde van de salderingsregeling komt steeds dichterbij. De Eerste Kamer stemt op 17 december over het voorstel van minister Hermans om de regeling in 2027 helemaal te stoppen. Dit voorstel kreeg eerder veel kritiek, vooral van mensen met zonnepanelen.
Zij maken zich zorgen over lagere vergoedingen en extra kosten. In de Tweede Kamer zijn daarom aanpassingen gedaan om het voorstel eerlijker te maken. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor jou?
Veranderingen in vergoedingen en kosten
Vanaf 2027 geldt er een minimale vergoeding van 50 procent van het kale leveringstarief voor teruggeleverde stroom. Dit betekent dat je altijd een basisvergoeding krijgt voor de stroom die je niet zelf gebruikt en aan het net levert. Deze vergoeding is exclusief belastingen en heffingen. Energieleveranciers mogen wel meer betalen, dus het vergelijken van tarieven blijft slim.
Daarnaast mogen energieleveranciers geen negatieve terugleververgoeding meer rekenen. Dit probleem speelt vooral bij dynamische energiecontracten, waarbij de stroomprijs elk uur wisselt. Als er veel stroom beschikbaar is, kan de prijs zelfs negatief worden. Door deze aanpassing hoef je nooit te betalen voor het terugleveren van je stroom.
Ook wordt er strenger gekeken naar terugleverkosten. Vanaf 2027 mogen energieleveranciers geen kosten meer rekenen die direct te maken hebben met de salderingsregeling. Toch kunnen er nog wel andere kosten blijven, zoals onbalanskosten. Deze zijn nodig om het stroomnet stabiel te houden.
Meer bescherming voor consumenten
Er zijn ook maatregelen genomen om consumenten beter te beschermen. Vanaf 1 januari 2027 mogen mensen met zonnepanelen kosteloos hun energiecontract opzeggen. Dit mag als hun energieleverancier de voorwaarden aanpast door het stoppen van de salderingsregeling. Zo heb je meer vrijheid om een betere deal te vinden.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger controleren of energieleveranciers redelijke vergoedingen bieden. Als de tarieven te laag zijn, kan de ACM ingrijpen.
Verder moeten alle veranderingen na drie jaar geëvalueerd worden. De minister kijkt dan of het stoppen van de salderingsregeling echt invloed heeft op het energieverbruik van huishoudens.
Kritiek op het voorstel
Ondanks de aanpassingen blijft er veel kritiek. Zo waarschuwen sommige partijen dat de terugverdientijd van zonnepanelen langer wordt. Onderzoeken van CE Delft en TNO laten zien dat dit zelfs kan oplopen tot 17 jaar voor mensen met een laag eigen verbruik.
Huurders krijgen het mogelijk ook zwaarder. Zij betalen vaak hogere servicekosten, maar profiteren niet altijd direct van de zonnepanelen. Dit kan verhuurders ontmoedigen om panelen te plaatsen. Ook lagere inkomensgroepen zijn kwetsbaar. Zij hebben minder mogelijkheden om hun stroomverbruik aan te passen.
Minister Hermans benadrukt dat zonnepanelen nog steeds rendabel blijven. Hoewel de terugverdientijd langer wordt, kunnen panelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Daarnaast wil ze dat huishoudens meer van hun eigen stroom gebruiken. Dat vermindert de druk op het overvolle elektriciteitsnet.
Bron: Radar