Fooi geven is een gebruikelijke manier om je waardering te tonen, vooral in de horeca. Als een ober extra vriendelijk is of het eten beter smaakt dan je had verwacht, geef je vaak een extraatje bovenop de rekening. Meestal is dat rond de tien procent. Maar hoe zit dat in andere sectoren, zoals bij de kapper? Hoeveel fooi is hier gepast? Vooral vrouwen kunnen na een uitgebreide knip- en kleurbehandeling snel meer dan honderd euro kwijt zijn bij de kapper. Maar ook voor een simpelere knipbeurt bij mannen rijst vaak de vraag: geef je fooi? En zo ja, hoeveel?
Fooi bij de kapper: wat is gebruikelijk?
Het belangrijkste om te weten is dat fooi altijd vrijwillig is. Het is geen verplichting, niet in de horeca, niet bij een taxirit, en ook niet bij de kapper. In principe zouden de prijzen in elke sector zo berekend moeten zijn dat werknemers een eerlijk loon ontvangen.
In de kappersbranche ligt het salaris echter vaak aan de lage kant. Volgens gegevens van Statista verdienen kappers in Hessen (Duitsland) gemiddeld het best, met een bruto jaarsalaris van €28.416, wat neerkomt op zo’n €2.370 per maand. In andere regio’s, vooral in het oosten van Duitsland, ligt dit bedrag vaak lager.
Sta je na je volgende kappersbezoek voor de keuze om fooi te geven? Stel jezelf dan deze vragen:
- Hoe tevreden ben je met het resultaat?
- Hoeveel tijd en moeite heeft de kapper in jouw nieuwe look gestoken?
- Hoe vriendelijk en behulpzaam was het personeel?
Als je blij bent met je kapsel en je ervaring, kun je overwegen om fooi te geven. Meestal ligt dit, net als in de horeca, tussen de vijf en tien procent van de rekening. Ben je niet goed in hoofdrekenen? Je kunt ook afronden naar het dichtstbijzijnde tiental.
Weet waar je fooi naartoe gaat
In veel salons zie je bij de kassa aparte fooienpotjes staan, één voor elke kapper. In Duitsland is wettelijk vastgelegd dat de werkgever fooi zonder inhoudingen moet doorgeven aan zijn medewerkers, ook als je met een pinpas betaalt. Geen contant geld bij je? Vraag dan of je fooi met de kaart kunt betalen.
Als je twijfelt hoeveel je moet geven, kun je het ook navragen bij vrienden of bekenden die bij dezelfde kapper zijn geweest. Zij kunnen je vertellen wat in die salon gebruikelijk is.
Fooi geven is geen verplichting
Het belangrijkste om te onthouden is dat fooi geven een vriendelijke geste is, geen verplichting. Het is een manier om je dankbaarheid en waardering te tonen, maar als je financieel krap zit, is het geen probleem om geen fooi te geven. Je kunt je tevredenheid ook uiten door een oprechte glimlach en een compliment aan de kapper. Dat kan net zo waardevol zijn als een paar extra euro’s.