De thermostaat lager zetten is niet alleen beter voor je energierekening en het milieu, maar ook voor je gezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een koudere omgeving positieve effecten heeft op je lichaam. In dit artikel lees je hoe dat werkt en waarom variatie in temperatuur belangrijk is.
Hoe temperatuur je gezondheid beïnvloedt
Hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt, expert op het gebied van ecologische energetica en gezondheid, onderzoekt al jaren hoe warmte en kou invloed hebben op ons lichaam. Hij legt uit dat variatie in temperatuur goed is voor je hart en bloedvaten.
Wanneer je het warm hebt, stroomt er meer bloed naar je huid om de warmte kwijt te raken. Bij kou gebeurt juist het tegenovergestelde. De bloedvaten vernauwen en het bloed trekt zich dieper in je lichaam terug om warmte vast te houden. Deze processen zorgen ervoor dat je hart en bloedvaten continu moeten werken om zich aan te passen. Volgens Van Marken Lichtenbelt is dat juist gezond, omdat je hiermee je hartvaatstelsel traint.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat regelmatige blootstelling aan kou je stofwisseling kan verbeteren. Dit kan een positief effect hebben op je suikerhuishouding en insulinegevoeligheid, wat vooral belangrijk is voor mensen met een risico op diabetes.
Variatie in temperatuur is de sleutel
De hoogleraar adviseert om binnenshuis de temperatuur niet te constant te houden. In de winter is een temperatuur tussen de 17 en 20 graden ideaal. Dit biedt je lichaam de kans om te wennen aan een koudere omgeving, wat je gezondheid ten goede komt. In de zomer mag de temperatuur natuurlijk hoger liggen.
Ook raadt hij aan om buiten niet altijd overdreven warm gekleed te zijn. “Je moet het niet overdrijven, maar een beetje kou kan helemaal geen kwaad,” zegt hij. Het helpt je lichaam juist om beter om te gaan met temperatuurwisselingen, wat uiteindelijk zorgt voor een betere stofwisseling en een sterker hartvaatstelsel.
Een simpel maar krachtig advies
Wil je je gezondheid verbeteren zonder veel moeite? Laat de thermostaat wat vaker zakken en stel je lichaam bloot aan natuurlijke temperatuurwisselingen. Het is niet alleen goed voor je portemonnee en het klimaat, maar je traint er ook je lichaam mee. Een beetje kou is dus helemaal niet zo slecht als het lijkt. Integendeel, het helpt je om gezonder en sterker te worden.
Bron: Radar