De herfst is in volle gang, en dat betekent dat de bladeren van de bomen vallen. Dit gebeurt niet alleen in jouw eigen tuin, maar ook bij de buren. Hoewel het bij het seizoen en de charme van bomen hoort, kan het ook voor frustraties zorgen. Want wie moet die bladeren eigenlijk opruimen? Ligt die taak bij de boomeigenaar, of is de buurman zelf verantwoordelijk voor zijn tuin?
Dit onderwerp leidt regelmatig tot discussies en zelfs burenruzies. Maar voordat je besluit om hulp in te schakelen van een programma zoals Mr. Frank Visser Doet Uitspraak, is het handig om te weten hoe het juridisch precies zit. Advocaat Megan O’Flaherty legt het uit.
Overlast van de buren: wat moet je accepteren?
Als buren moet je een bepaalde mate van overlast van elkaar accepteren. Dit geldt niet alleen voor dingen zoals het geluid van spelende kinderen, het geblaf van een hond of het timmerwerk van de buurman. Ook vallende bladeren uit een boom van de buren vallen onder deze vorm van ‘acceptabele overlast’.
O’Flaherty verduidelijkt: “Het blad dat in je tuin ligt, hoort daar ook bij.” Volgens haar is een blad of tak die van een boom valt, juridisch gezien iets wat aan niemand toebehoort zodra het is gevallen. Dit betekent dat de boomeigenaar niet verplicht is om de gevallen bladeren, takken of bloemen op te ruimen uit de tuin van de buurman.
Bladeren opruimen: wie moet het doen?
Het kan frustrerend zijn om telkens bladeren van een boom uit de tuin van de buren op te moeten ruimen. Toch is het volgens de wet je eigen verantwoordelijkheid om je tuin netjes te houden. “Omdat de tak of het blad aan niemand toebehoort, kan er niemand aangewezen worden om de bladeren of takken op te ruimen,” legt O’Flaherty uit.
Met andere woorden: ligt er blad in jouw tuin, dan ben je zelf degene die het moet opruimen. Of het nu van jouw boom komt of die van je buren, de wet verwacht dat je dit accepteert als een normaal onderdeel van het leven in een wijk met bomen.
Wanneer is er sprake van onrechtmatige hinder?
Hoewel de wet duidelijk is over de verantwoordelijkheid van gevallen bladeren, zijn er uitzonderingen. In sommige gevallen kan het blad van de boom zoveel overlast veroorzaken dat het niet langer redelijk is om dit te accepteren. Dit wordt ‘onrechtmatige hinder’ genoemd.
O’Flaherty legt uit: “Als de bladeren of takken buitenproportionele overlast veroorzaken, kan de boomeigenaar verplicht worden om maatregelen te nemen.” Denk hierbij aan het snoeien van de boom om de overlast te beperken.
Maar wat wordt bedoeld met ‘buitenproportionele overlast’? Dat is bijvoorbeeld het geval als de bladeren en takken de tuin van de buurman onbruikbaar maken. Als de boomeigenaar weigert in actie te komen, kan de buurman juridische stappen ondernemen. Een rechter kan dan bepalen dat de boom moet worden gesnoeid of dat andere maatregelen nodig zijn om de overlast te verminderen.
Hoe vaak komt het voor?
Het is goed om te weten dat rechters alleen in extreme gevallen besluiten dat een boomeigenaar actie moet ondernemen. Het gaat hierbij niet om een paar bladeren op het gras, maar om situaties waarin de overlast zo groot is dat de buurman zijn tuin bijna niet meer kan gebruiken.
De beste oplossing: praat met elkaar
Heb je last van de bladeren van de boom van je buurman? Het is bijna altijd beter om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Vaak is de overlast eenvoudig te bespreken en kunnen er praktische oplossingen worden gevonden. Misschien is de buurman bereid om de boom regelmatig te snoeien, of kun je samen tot een afspraak komen over het opruimen van het blad.
Een goed gesprek voorkomt niet alleen ruzies, maar versterkt vaak ook de relatie tussen buren. En laten we eerlijk zijn: een goede band met je buren is veel waard.
Tot slot
In de herfst zijn vallende bladeren onvermijdelijk. Of je nu zelf een boom in de tuin hebt of niet, iedereen krijgt ermee te maken. Hoewel de wet duidelijk stelt dat je niet verplicht bent de bladeren van je buren op te ruimen, is het belangrijk om een beetje flexibel te zijn. Accepteer dat een tuin met bomen nu eenmaal extra werk met zich meebrengt.
Bij extreme overlast kun je juridische stappen overwegen, maar in de meeste gevallen is een goed gesprek met je buren de beste oplossing. Zo geniet iedereen van een mooie herfst, zonder onnodige ruzies.