Het komt vaak voor: je wilt het hele huis aangenaam warm hebben, maar omdat de thermostaat in de woonkamer hangt, stopt de verwarming zodra die kamer op temperatuur is. Ondertussen zijn andere kamers nog steeds koud of niet zo warm als je zou willen. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat elke kamer op de juiste temperatuur komt?
Radar sprak hierover met Jan Roelof Hoving, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, om enkele effectieve oplossingen te bespreken.
Waterzijdig inregelen: de beste aanpak
Volgens Hoving is de beste manier om dit probleem aan te pakken je huis waterzijdig te laten inregelen. Dit betekent dat de juiste hoeveelheid verwarmingswater door de leidingen wordt gestuurd. Hierdoor krijgen alle radiatoren in huis precies de warmte die ze nodig hebben, en worden alle kamers tegelijk verwarmd.
Helaas is waterzijdig inregelen geen eenvoudige doe-het-zelf-klus. Het is meestal beter om dit door een specialist te laten doen. De kosten voor waterzijdig inregelen liggen vaak tussen de 300 en 500 euro. Hoving legt uit: “Het kan lastig zijn om te ontdekken of je huis al waterzijdig is ingeregeld. Maar merk je dat niet alle ruimtes tegelijkertijd warm worden? Dan is de kans groot dat dit nog niet bij jou is gedaan.”
De juiste radiatorknoppen gebruiken
Veel radiatoren zijn uitgerust met draaiknoppen waarmee je de temperatuur per kamer kunt regelen. Volgens Hoving bestaan er verschillende soorten knoppen. “De meest simpele variant is een draaiknop waarmee je de radiator open of dicht kunt zetten. Een meer geavanceerde optie is de thermostaatknop, die cijfers heeft die corresponderen met bepaalde temperaturen.”
Toch heeft ook dit zijn beperkingen. Hoving merkt op: “De thermostaat in de woonkamer blijft bepalen of de verwarming aangaat. Heb je meerdere radiatoren in de woonkamer? Dan kun je overwegen om een aantal van die radiatoren dicht te draaien. Hierdoor warmt de woonkamer minder snel op, zodat andere kamers langer de tijd hebben om warm te worden. Dit hoeft niet per se meer energie te kosten; dat hangt af van hoe goed je huis geïsoleerd is en hoeveel warmte er ontsnapt.”
De meest geavanceerde optie is de slimme thermostaatknop. Deze kan een specifieke temperatuur instellen en zelfs een signaal naar de cv-ketel sturen. Met deze knop kun je kamers afzonderlijk verwarmen zonder afhankelijk te zijn van de centrale thermostaat in de woonkamer.
Meer thermostaten voor meer controle
Je kunt je huis ook opdelen in meerdere thermostaatzones, zoals aparte thermostaten voor de beneden- en bovenverdieping. Voor deze aanpassing heb je echter gescheiden leidingsystemen nodig, wat complex en kostbaar kan zijn. “Dit maakt waterzijdig inregelen vaak een betere keuze,” adviseert Hoving.
Met deze tips kun je zorgen voor een aangenamer en efficiënter verwarmd huis, zodat elke kamer de gewenste temperatuur bereikt.
Bron: Radar