Merel keek verbaasd naar haar telefoon toen ze een Tikkie van 32 euro zag verschijnen. De afzender? Haar vriendin Sophie, bij wie ze laatst eigenlijk zou komen eten. “Het bedrag verraste me, vooral omdat ik uiteindelijk niet kon komen. Ik had me op het laatste moment afgemeld,” vertelt Merel. Het voelde onwerkelijk: een rekening ontvangen voor een etentje dat ze zelf gemist had.
Een paar dagen eerder had Sophie haar vriendengroep uitgenodigd voor een gezellige avond bij haar thuis. Iedereen zou iets meebrengen, en Sophie had voorgesteld om zelf ook een paar gerechten te verzorgen. Merel had enthousiast ja gezegd, maar moest op de dag zelf onverwacht afzeggen vanwege werkverplichtingen. “Ik had Sophie direct laten weten dat ik er niet bij kon zijn en dacht dat het daarmee klaar was,” legt ze uit.
Toch kwam er een paar dagen later die Tikkie. “Toen ik zag dat het om 32 euro ging, was ik even van mijn stuk gebracht. Ik dacht dat het een vergissing was,” vertelt Merel. “Ik bedoel, ik was er niet eens! Waarom zou ik moeten betalen voor een maaltijd die ik niet heb gehad?” Merel voelde zich bezwaard. Ze begreep dat Sophie misschien kosten had gemaakt, maar ze had nooit gedacht dat zij daar nog voor zou opdraaien.
Merel besloot het onderwerp voorzichtig aan te kaarten. Ze stuurde Sophie een berichtje om te vragen of de Tikkie wel echt voor haar bedoeld was. “Ik probeerde het subtiel te brengen, want ik wilde geen ruzie maken. Maar Sophie antwoordde dat het eerlijk was omdat iedereen evenredig zou bijdragen, ongeacht of je er nu wel of niet bij was.”
Merel vond dit antwoord moeilijk te begrijpen. “Het voelde alsof ik voor iets betaalde waar ik helemaal geen deel van had uitgemaakt. Sophie benadrukte dat ze kosten had gemaakt voor iedereen, en dat de groep had afgesproken het bedrag gelijk te verdelen. Maar in mijn ogen zou dat anders zijn als iedereen er ook echt was geweest.”
De discussie die volgde, zette hun vriendschap onder druk. “Ik had niet het gevoel dat ik zomaar moest betalen. Het ging voor mij niet om het geld zelf, maar om het principe. Waarom zou ik meebetalen aan een avond waar ik niet van heb genoten?” Merel merkte dat ze steeds meer moeite kreeg met de situatie, vooral omdat Sophie voet bij stuk hield en benadrukte dat het een eerlijke verdeling was.
Een paar vriendinnen met wie Merel sprak, hadden er ook hun gedachten over. Sommigen begrepen waarom Sophie het bedrag wilde delen, omdat de kosten waren gemaakt voor een groep. Anderen vonden juist dat het niet eerlijk was om Merel te laten betalen, aangezien ze had afgezegd. “Ik kreeg wisselende adviezen, en dat maakte het er niet eenvoudiger op,” zegt Merel. Uiteindelijk besloot ze de Tikkie te betalen, maar met een knoop in haar maag.
“Het voelde alsof ik gedwongen werd om te betalen voor iets waar ik nooit om had gevraagd,” zegt ze. “En hoewel het niet om een enorm bedrag ging, voelde ik me er toch ongemakkelijk bij. De situatie had makkelijk voorkomen kunnen worden als Sophie rekening had gehouden met mijn afmelding.” Merel voelt zich nog steeds teleurgesteld over hoe het allemaal is gelopen en vraagt zich af of ze bij de volgende uitnodiging nog enthousiast zal reageren.
Voor Merel was deze situatie een harde les. “Ik heb geleerd dat het belangrijk is om duidelijk te zijn over verwachtingen, ook bij vrienden. Vriendschappen zouden eigenlijk vrij van dit soort ongemakkelijke kwesties moeten zijn. De volgende keer zal ik goed bespreken wat de kosten zijn en of ik echt moet meebetalen, mocht ik uiteindelijk niet komen.”
Heb jij ooit een Tikkie ontvangen voor een evenement waar je zelf niet bij was? Begrijp je Merels teleurstelling, of vind je dat ze had moeten bijdragen aan de kosten? Deel je mening op onze Facebook-pagina en praat mee over dit veelbesproken onderwerp!