Het isoleren van oudere woningen kan helpen om het gasverbruik in Nederland te verminderen. Door isolatie kan dat verbruik zelfs met ongeveer een kwart dalen. Toch blijkt dat deze maatregel niet voor iedereen financieel gunstig uitpakt. Een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) en onderzoeksbureau TNO laat zien dat het effect van isoleren sterk kan verschillen voor huishoudens.
Isolatie levert voor veel huishoudens niet genoeg op
Voor vier op de tien huishoudens kosten isolatiemaatregelen uiteindelijk meer dan ze opleveren. Huiseigenaren die hun hypotheek verhogen om isolatie te bekostigen, zien bij minder dan de helft van de gevallen (47 procent) financieel voordeel. Dit betekent dat voor 53 procent van deze groep isoleren duurder is dan wat het oplevert. Vooral alleenstaanden, mensen met een groot huis en mensen met een inkomen onder 40.000 euro per jaar hebben meer kans op negatieve financiële gevolgen. Dit geldt zelfs wanneer de overheid 30 procent van de kosten subsidieert.
Voor huurwoningen ligt de situatie anders. Woningcorporaties hebben afgesproken de kosten van isolatie niet door te berekenen aan zittende huurders. Bij nieuwe huurders kan de huur echter wel worden verhoogd. Particuliere huurders kunnen ook te maken krijgen met doorberekende kosten. Voor ongeveer de helft van deze groep is isolatie financieel gunstig, maar de andere helft is juist duurder uit.
Voorzichtigheid geboden met onderzoeksresultaten
De onderzoekers hebben aannames gedaan die de resultaten beïnvloeden. Zo wordt ervan uitgegaan dat huiseigenaren isolatie financieren door hun hypotheek te verhogen. Wie isolatie betaalt met spaargeld kan echter goedkoper uit zijn. Het onderzoek hield ook geen rekening met een mogelijke waardeverhoging van de woning door isolatie.
Daarnaast kan de rente op leningen schommelen, wat van invloed is op de kosten. Ook is de gasprijs belangrijk. In het onderzoek is een gasprijs van 1,59 euro per kuub aangehouden, iets lager dan de huidige prijs. Als de gasprijs verder stijgt, kan isoleren voor meer huishoudens voordeliger worden.
Het rapport geeft geen concrete aanbevelingen, maar maakt wel duidelijk dat renteloze leningen voor isolatie een positief effect zouden hebben. Zo zou 59 procent van de huiseigenaren financieel voordeel kunnen halen uit isolatie.
Isolatiekosten en bredere voordelen
Gemiddeld kost goede isolatie zo’n 19.000 euro per woning, exclusief subsidie. Op dit moment is ongeveer 40 procent van de Nederlandse huizen goed of redelijk geïsoleerd, volgens CPB en TNO.
Rob Aalbers van het CPB wijst op andere voordelen van isoleren, zoals maatschappelijke baten. Minder gasverbruik verlaagt de CO₂-uitstoot en vermindert de afhankelijkheid van buitenlandse gasleveranciers. Daarnaast zijn mensen met lage inkomens beter beschermd tegen gasprijsstijgingen, zoals die na de Russische inval in Oekraïne.
Bron: Radar