Vraag je je af wanneer je kerstboom mag opzetten? Hoewel regels er zijn om te breken, is er een zekere etiquette. In Nederland geldt de ongeschreven regel dat je de kerstboom ná Sinterklaas neerzet. Sommige mensen houden zelfs de richtlijn van twee weken voor kerst aan.
Dit betekent dat de kerstboom meestal rond 10 of 11 december wordt opgezet. Officieel begint de kerstperiode namelijk op 21 december. Vroeger werd de kerstboom pas op die datum in huis gehaald, maar deze traditie is niet meer zo populair.
In Amerika is de traditie anders. Daar beginnen ze met het optuigen van de kerstboom aan het begin van de advent, meestal direct na Thanksgiving. De advent start vier weken voor kerst, wat vaak betekent dat de kerstboom daar in november al wordt opgezet.
Vroeger opzetten van de kerstboom
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om de kerstboom al in november op te zetten. Deze trend begon tijdens de coronaperiode. Met meer tijd thuis zorgde de kerstboom voor een beetje extra gezelligheid.
Maar ook nu kiezen mensen er steeds vaker voor om de boom eerder op te zetten omdat het simpelweg geluk brengt. Uit onderzoek door het Journal of Environmental Psychology blijkt dat kerstversieringen het geluksgevoel vergroten.
Psychoanalist Steve McKeown legt uit dat vroeg kerstversiering ophangen meerdere voordelen biedt. In een stressvolle wereld zoeken mensen naar dingen die ze blij maken.
De kerstdecoraties roepen vaak positieve herinneringen uit hun jeugd op en kunnen sterke emoties van vreugde oproepen. Vroeg de kerstboom opzetten is dus een verlenging van die vrolijke tijd!
Wanneer de kerstboom aftuigen?
Hoe lang mag je de kerstboom laten staan? In Nederland zijn de regels hiervoor duidelijk: de kerstperiode loopt van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Na deze datum kan de kerstboom worden afgetuigd.
Het is misschien niet het leukste werkje om alle versieringen weer netjes op te bergen, vooral met uitvallende naalden die overal rondslingeren. Maar denk even terug aan de fijne momenten met de versierde boom in je huis, om het opruimen iets minder vervelend te maken.
Bron: Jan Magazine