Herinner je je dat warme kopje thee nog? Dat moment waarop je handen zich verwarmden aan het kopje, en je gedachten afdwaalden? Het lijkt een simpel, rustgevend ritueel. Maar wist je dat er mogelijk meer in je kopje zit dan alleen kruiden en bladeren? Het schokkende antwoord is: plastic.
Veel theezakjes, vooral de piramidevormige, zijn tegenwoordig van plastic, zoals PET, PLA of nylon. Dit is zorgwekkend, want wanneer je heet water over zo’n zakje giet, komen er onzichtbare microplastics vrij. Dit is het laatste wat je in je thee wilt hebben.
In deze blogpost bekijken we de materialen die vaak gebruikt worden voor theezakjes. Zo kan jij als theeliefhebber bewuster kiezen voor je volgende kopje.
Waarom plastic in theezakjes een probleem is
Laten we maar meteen eerlijk zijn: wij gebruiken nauwelijks nog theezakjes. Als we wel eens snel een kopje thee willen zetten, kiezen we voor biologische, plasticvrije theezakjes. Of nog beter: we gaan voor losse thee.
Een studie uit 2019, uitgevoerd door onderzoekers van McGill University in Canada, laat zien hoe zorgwekkend plastic theezakjes zijn. Ze ontdekten dat een enkel plastic theezakje miljarden micro- en nanoplastics kan vrijgeven tijdens het trekken. Eén plastic theezakje kan tot wel 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastics in een kop thee loslaten. Zelfs de onderzoekers zelf waren geschrokken van deze resultaten.
Met andere woorden, wanneer je een kopje gezonde kruidenthee maakt, drink je eigenlijk plastic mee. Dit is ver van wat we willen bereiken met een kopje ontspannende thee.
Hoe ongezond zijn microplastics in thee?
Wat microplastics precies doen in ons lichaam, weten wetenschappers nog niet helemaal. Toch zijn de voorlopige bevindingen verontrustend. Onderzoek op dieren toont aan dat microplastics voor flinke schade kunnen zorgen. Bij muizen blijken ze bijvoorbeeld het darmmicrobioom te verstoren en de kwaliteit van sperma en testosteron te verlagen. Ook kunnen ze het leervermogen en geheugen beïnvloeden. Daarnaast wijzen sommige onderzoeken erop dat microplastics bij mensen met hartproblemen het risico op hartaanvallen kunnen verhogen.
Microplastics kunnen schadelijke stoffen zoals ftalaten, PFAS en BPA bevatten. Als deze stoffen aan microplastics binden en het lichaam binnendringen, wordt het risico op gezondheidsproblemen nog groter. Zelfs papieren theezakjes zijn niet altijd veilig, want ze worden vaak dichtgemaakt met een plastic lijm. Bovendien bevatten ze mogelijk epichloorhydrine, een stof die kankerverwekkend kan zijn. Deze chemische stof voorkomt dat papieren zakjes uit elkaar vallen in heet water.
Betere opties voor een kopje thee
Bij Less Toxic Please genieten we graag van kruidenthee, maar dan zonder plastic en schadelijke stoffen. We zijn altijd op zoek naar manieren om gifstoffen in ons dagelijks leven te vermijden. Gelukkig zijn er makkelijke alternatieven om op een bewuste manier van thee te genieten:
- Kies een roestvrijstalen zeef of filter, zonder verborgen plastic of aluminium.
- Gebruik een roestvrijstalen waterkoker zonder plastic.
- Maak je eigen thee met gedroogde kruiden en bloemen voor volledige controle over de ingrediënten.
Conclusie: waarom je beter kunt kiezen voor plasticvrije theezakjes
Ons lichaam kan gelukkig veel gifstoffen zelf afvoeren via de lever, nieren en huid. Toch worden we vandaag de dag meer blootgesteld aan schadelijke stoffen dan ooit. De ophoping van gifstoffen kan ons lichaam belasten, waardoor het lastiger wordt om alle stoffen af te voeren. Bij Less Toxic Please vinden we het belangrijk om de blootstelling aan schadelijke chemicaliën zoveel mogelijk te beperken.
Elke kleine stap kan al helpen om de hoeveelheid schadelijke stoffen in je lichaam te verminderen. Begin bijvoorbeeld met het vermijden van plastic in je theezakjes. Zo’n kleine verandering kan op lange termijn een groot verschil maken voor je gezondheid.
Bron: Lesstoxicplease