Lot kijkt met gemengde gevoelens terug op een surpriseavond met vrienden. Het was een avond vol gedichten, cadeaus en gezelligheid. Maar de volgende ochtend kreeg ze een Tikkie dat alles veranderde. “We hadden afgesproken dat de cadeaus maximaal 30 euro mochten kosten,” vertelt Lot. “Ik dacht dat dit meer een richtlijn was.”
De avond zelf verliep goed. Iedereen had zich ingespannen om een origineel gedicht te schrijven en passende cadeaus te geven. “Ik had een cadeau gekocht van 28,95 euro” zegt Lot. “Dat vond ik een prima bedrag.” Ze dacht dat het belangrijkste was dat iedereen blij was met zijn cadeau. Het was een gezellige avond, vol gelach en complimenten over de creativiteit van de gedichten.
Toen Lot de volgende ochtend haar telefoon opende, zag ze een Tikkie van 1,05 euro met de opmerking: “Voor het resterende bedrag tot 30 euro.” Ze voelde zich ongemakkelijk en verbaasd. “Het voelde vreemd dat er na zo’n avond nog een afrekening kwam,” geeft ze toe. Het idee dat een symbolisch bedrag als 1,05 euro een punt van discussie werd, maakte de situatie wrang. “Waarschijnlijk zat het prijsstickertje er nog op”
Lot had het idee dat het bedrag van 30 euro meer een suggestie was en geen harde regel. “Het is tenslotte een surpriseavond, het gaat om de gezelligheid en niet om de centen,” zegt ze. De Tikkie maakte haar onzeker. “Was ik de enige die het niet zo strikt zag? Had ik iets gemist?” Ze kon niet geloven dat het verschil van een paar euro zoveel uitmaakte.
Ze besloot het met een paar vriendinnen te bespreken. De reacties waren gemengd en gaven haar nog meer om over na te denken. “Sommigen vonden het absurd en begrepen niet dat iemand zo ver zou gaan voor een euro,” vertelt Lot. “Anderen zeiden dat ik gewoon moest betalen om geen drama te veroorzaken. Maar het voelde alsof ik daarmee iets toekende wat niet klopte.” Uiteindelijk besloot ze toch het bedrag te voldoen, maar het knaagde aan haar.
“Toch voelde het raar,” legt Lot uit. “Het was alsof de hele avond werd teruggebracht tot een zakelijke transactie in plaats van een viering van vriendschap.” Ze dacht na over hoe de sfeer van de avond zo snel kon omslaan door een kleine, maar ongemakkelijke actie. “Volgend jaar ga ik echt twee keer nadenken voor ik weer met zo’n bedrag instem,” zegt ze.
Wat Lot het meeste dwarszat, was het idee dat iets leuks als een surpriseavond zo strikt kon worden opgevat. “De essentie van de avond was toch om samen te komen en plezier te hebben?” vraagt ze zich hardop af. “Als iedereen blij is en het cadeau goed ontvangen wordt, waarom moet er dan nog een Tikkie aan te pas komen?” Het voelde voor haar alsof er een onuitgesproken verwachting was waar ze niet van op de hoogte was.
De situatie liet haar nadenken over wat cadeaus en afspraken eigenlijk betekenen in vriendengroepen. “Misschien had ik duidelijker moeten zijn over wat ik dacht dat ‘30 euro’ betekende,” zegt ze. “Maar het ging voor mij meer om de gebaren dan om het precieze bedrag. Nu lijkt het alsof die paar centen belangrijker zijn dan de moeite en het plezier.”
Lot vroeg zich af of haar vrienden het wel echt zo serieus namen of dat het een enkele persoon was die te strikt was. “Het kan ook zijn dat het een misverstand was, maar het voelde persoonlijk,” zegt ze. Ze besloot er verder niet op in te gaan, om de sfeer in de groep niet te verpesten. “Het laatste wat ik wilde, was een drama maken van zoiets kleins.”
Toch blijft de ervaring haar bij. Het zette haar aan het denken over hoe we met vrienden afspraken maken en welke verwachtingen daarbij komen kijken. “Misschien moeten we in de toekomst beter bespreken wat we precies bedoelen als we een bedrag afspreken,” zegt ze. “Uiteindelijk gaat het toch om de intentie en niet om het laatste beetje kleingeld.”
Voor Lot was dit een leerzame ervaring. “Ik begrijp nu dat iedereen zulke afspraken anders interpreteert,” zegt ze. “Voor sommige mensen is zo’n afspraak heilig, terwijl anderen het losser zien.” Ze wil graag dat de focus bij toekomstige avonden meer ligt op het plezier en de vriendschap dan op het precieze bedrag. “Een avond als deze moet niet om geld draaien, maar om het samenzijn en de moeite die iedereen doet,” voegt ze toe.
De hele situatie heeft haar ook een beter inzicht gegeven in de dynamiek van de groep. “Misschien is het goed om na te gaan wie er strikter is met afspraken en wie flexibeler,” zegt Lot. “Dan kun je daar rekening mee houden en teleurstellingen voorkomen.” Ze hoopt dat het geen blijvende invloed heeft op de sfeer binnen haar vriendengroep.
Heb jij wel eens een Tikkie gekregen na een avond die juist om gezelligheid zou moeten gaan? Begrijp je Lot’s gevoel, of vind je dat ze zich aan de afspraken had moeten houden? Deel je mening op onze Facebook-pagina!