Kraanwater met kalk kan voor sommige mensen een reden zijn om te twijfelen of het wel gezond is. Maar hoe zit het eigenlijk? In dit artikel ontdek je wat er gebeurt als je regelmatig kalkhoudend water drinkt en of het schadelijk is voor je gezondheid.
Kalk in kraanwater: wat is het precies?
Als je waterkranen vol kalkvlekken zitten en de bodem van je waterkoker niet meer zichtbaar is door de kalkaanslag, woon je waarschijnlijk in een regio met zogenaamd hard water. Hard water betekent dat het water veel mineralen bevat, voornamelijk calcium en magnesium. Maar hoe komt kalk in ons kraanwater terecht en is het echt schadelijk?
Kalk is in feite opgelost calciumhydrogeencarbonaat, en het bestaat vooral uit calcium en magnesium. Hoe meer mineralen er in het water aanwezig zijn, hoe harder het water wordt genoemd. Regenwater sijpelt door de grond en neemt onderweg mineralen op uit verschillende bodemlagen.
De hoeveelheid mineralen die het water meeneemt, hangt af van het soort gesteente dat het tegenkomt. In gebieden waar het water door lagen van gips, dolomiet en kalk stroomt, is het water vaak harder. In regio’s met zachter water bevat de bodem meestal graniet, basalt of gneis, waardoor het water minder mineralen opneemt.
Waterhardheid per regio
De hardheid van kraanwater verschilt sterk per regio. In Duitsland, bijvoorbeeld, is het water in het zuiden en oosten vaak harder dan in andere delen van het land. In steden zoals Berlijn is de waterhardheid 19,5 °dH, terwijl München een hardheid heeft van 14,9 °dH. In regio’s met zacht water, zoals rondom Bonn, is de hardheid slechts 5,8 °dH. Ook in het noorden van Duitsland, zoals in Hamburg, is het water met 7 °dH relatief zacht en bevat het minder kalk.
Is kalk in kraanwater gevaarlijk?
We gebruiken kraanwater om onze tanden te poetsen, om te koken, en we drinken het vaak rechtstreeks uit de kraan. Maar is het veilig om dit water te drinken, of kan de kalk in het water schadelijk zijn?
Er gaan al jaren verhalen rond dat kalk in kraanwater zou leiden tot aderverkalking en hartproblemen. Dit is echter een mythe. Hartspecialisten hebben bevestigd dat kalk in het water geen verstopping van de kransslagaders veroorzaakt. Het is eerder een ongezonde levensstijl met bijvoorbeeld vet eten die hartziekten kan veroorzaken.
In werkelijkheid zijn de mineralen in kalkhoudend water, zoals calcium en magnesium, juist essentieel voor het lichaam. Wat het lichaam niet nodig heeft, wordt gewoon via de nieren uitgescheiden. Het drinken van kraanwater met kalk is dus absoluut veilig.
Bovendien wordt kraanwater in Nederland en Duitsland streng gecontroleerd en voldoet het aan hoge kwaliteitseisen. Dit maakt het een betrouwbaar en gezond alternatief voor gebotteld water.
Daarnaast is het drinken van kraanwater ook goed voor het milieu. Het vermijden van water in plastic flessen bespaart veel plastic en voorkomt de uitstoot van koolstofdioxide die vrijkomt bij de productie en het transport van deze flessen. Kraanwater drinken is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de planeet.
Kalk en de smaak van je drankjes
Hoewel kraanwater met kalk veilig is om te drinken, kan het wel invloed hebben op de smaak van bepaalde dranken, zoals koffie of thee. Hard water kan de smaak van je warme dranken veranderen, waardoor het aroma minder goed tot zijn recht komt.
Zacht water, met minder mineralen, zorgt ervoor dat de smaak van koffie en thee beter naar voren komt. Als je waarde hecht aan een verfijnd aroma in je drankjes, kan het nuttig zijn om een waterfilter te gebruiken om de hardheid van je kraanwater te verminderen.
Kalk in kraanwater is volkomen onschuldig en zelfs gezond. De mineralen in het water, zoals calcium en magnesium, zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. De angst voor gezondheidsrisico’s door kalk in het water is ongegrond, en kraanwater drinken is veilig.
Bovendien draagt het bij aan een duurzamer milieu omdat het gebruik van plastic flessen wordt verminderd. Als je de smaak van je koffie of thee wilt verbeteren, kan een waterfilter een goede oplossing zijn, maar verder hoef je je geen zorgen te maken over kalk in je drinkwater.