Als de Nederlandse Kankeragenda volgens plan wordt uitgevoerd, kunnen er tegen 2045 maar liefst 120.000 minder kankerdiagnoses worden gesteld. Dit is mogelijk als in 2032 het aantal rokende volwassenen daalt naar slechts 5 procent en niemand meer begint met roken. Deze ambitie is vastgelegd in de plannen van de agenda.
Minder kanker door rookpreventie
Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) zou deze daling in het aantal rokers vooral grote invloed hebben op het aantal gevallen van longkanker, blaaskanker en slokdarmkanker.
Uit hun berekeningen blijkt dat 89.000 mensen geen longkanker zouden krijgen, 16.000 mensen geen blaaskanker en 15.000 mensen geen slokdarmkanker. Deze schattingen zijn gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.
Het IKNL geeft aan dat de berekeningen aan de voorzichtige kant zijn, en dat ze methoden hebben gebruikt van zowel het RIVM als het Erasmus MC.
Jongeren roken meer ondanks eerdere daling
Op dit moment rookt nog 19 procent van de Nederlandse bevolking. Waar dit percentage lange tijd jaarlijks afnam, is die daling recent gestopt. Sterker nog, onder jongeren is het aantal rokers weer gestegen.
Dit baart specialisten grote zorgen. Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, uit haar ongenoegen: “Het is vreselijk dat jongeren weer meer gaan roken. Dit betekent dat veel nieuwe kankerpatiënten voorkomen hadden kunnen worden.”
Ook tabaksexpert Esther Croes van het Trimbos Instituut wijst op het belang van rookpreventie. Ze stelt dat de beste manier om kanker door roken te voorkomen, is door simpelweg niet te beginnen. Voor mensen die willen stoppen, is het echter belangrijk dat er goede hulp beschikbaar is.
Samenwerking voor een rookvrije toekomst
De Nederlandse Kankeragenda is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van verschillende organisaties, die samenwerken onder het Nederlands Kanker Collectief.
Dit collectief zet zich in voor de uitvoering van de plannen, waarbij rookpreventie een centrale rol speelt. Als het lukt om de doelen te bereiken, zou dat een grote stap zijn in het verminderen van het aantal kankergevallen in Nederland.
Met een gecombineerde aanpak van rookpreventie, ondersteuning bij het stoppen met roken en sterke overheidsmaatregelen, hoopt men een rookvrije toekomst te realiseren. Het uiteindelijke doel is om niet alleen minder kankerdiagnoses te hebben, maar ook een gezondere samenleving als geheel te creëren.
Bron: Hart van Nederland