De meeste mensen weten dat de reuzenberenklauw nare blaren kan veroorzaken bij aanraking. Wat minder bekend is, is dat ook uitgebloeide reuzenberenklauwen gevaarlijk kunnen zijn.
Hoewel ze na het bloeien geen directe verwondingen meer veroorzaken, vormen ze nog steeds een grote bedreiging voor mens, dier en natuur. Deze invasieve plant is een probleem dat verder reikt dan alleen de pijnlijke blaren die hij veroorzaakt.
De reuzenberenklauwbrigade van Natuurlijk Delfland zet zich in om deze plant te bestrijden en de negatieve gevolgen te beperken.
Wat maakt de reuzenberenklauw zo problematisch?
De reuzenberenklauw, oorspronkelijk afkomstig uit de bergen van Zuidwest-Azië, werd zo’n 150 jaar geleden als sierplant naar Nederland gebracht. Sindsdien is de plant massaal verwilderd en staat hij sinds 2017 op de Unielijst van invasieve soorten, wat betekent dat bestrijding ervan binnen de Europese Unie verplicht is.
Invasieve exoten zijn planten of dieren die oorspronkelijk niet in Nederland voorkwamen, maar zich hier nu snel verspreiden en schade aanrichten aan de inheemse flora en fauna.
Wat de reuzenberenklauw zo gevaarlijk maakt, is dat hij andere planten verdringt. Op plekken waar deze plant groeit, hebben andere planten nauwelijks kans om te overleven.
Dit heeft ook invloed op de dieren die van deze planten afhankelijk zijn. Zo kan de reuzenberenklauw leiden tot het uitsterven van zeldzame planten en dieren in bepaalde gebieden. Daarnaast veroorzaakt de plant erosie doordat zijn wortels de grond niet goed vasthouden, wat kan leiden tot afkalvende oevers en beschadigingen aan wegen.
Verplichte bestrijding van de reuzenberenklauw
De Europese Unie verplicht de bestrijding van invasieve soorten zoals de reuzenberenklauw. Dit komt omdat deze planten een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, die van groot belang is voor de mens.
Gemeenten werken hard om deze plant te bestrijden, maar ook burgers worden aangespoord om actie te ondernemen als ze de plant in hun tuin aantreffen.
Heb je een reuzenberenklauw in je tuin, dan ben je verplicht om deze te bestrijden. De plant kan wel drie tot vijf meter hoog worden en is te herkennen aan de paarse vlekken op de stengels.
Als je zelf aan de slag gaat, is het belangrijk om beschermende kleding te dragen, zoals lange mouwen, handschoenen en een veiligheidsbril, omdat het sap van de plant ernstige huidirritaties kan veroorzaken.
Het is bovendien essentieel om de penwortel minstens 20 centimeter onder de grond af te steken om te voorkomen dat de plant terugkomt.
Het belang van voorzichtigheid
De reuzenberenklauw blijft gevaarlijk, zelfs na het bloeien. De zaden van deze plant kunnen zich snel verspreiden en blijven wel zeven jaar kiemkrachtig. Daarom is het belangrijk om de plant voorzichtig te verwijderen, vooral als hij is uitgebloeid.
Vrijwilligers van de reuzenberenklauwbrigade van Natuurlijk Delfland werken hard om deze plant te bestrijden, vaak met aanmoedigingen van voorbijgangers.
Ondanks de risico’s geeft het werk veel voldoening, vooral omdat de vooruitgang op plekken waar de plant is verwijderd duidelijk zichtbaar is. Het doel is om verdere verspreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk te voorkomen en de natuur te beschermen.
Bron: RTL