We kennen allemaal wel iemand die op elke foto een gekke bek trekt, zoals die ene vriendin met haar vaste knipoog of die oom die nooit normaal op een familieportret staat. In Groot-Brittannië vond afgelopen weekend zelfs het wereldkampioenschap gekke bekken trekken plaats.
Gurning Championships: de kunst van gekke gezichten
In het Britse Egremont werd afgelopen zaterdag de ‘World Gurning Championships’ gehouden, waar deelnemers strijden om het trekken van het meest bizarre gezicht. Bij deze wedstrijd draait het allemaal om scheel kijken, bolle wangen maken en neuzen optrekken.
Hoewel het evenement vooral voor de lol is, heeft het gekke bekken trekken ook een diepere betekenis. Het dient niet alleen als vermaak, maar heeft ook een belangrijke sociale en fysieke functie.
Gezichtsuitdrukkingen en sociale interactie
Psycholoog Lennart Toma legt aan Editie NL uit waarom gezichtsuitdrukkingen, zoals gekke bekken trekken, zo belangrijk zijn. “Mensen begrijpen elkaar door gezichten te lezen. We hebben veel spieren in ons gezicht die ons in staat stellen emoties over te brengen,” zegt Toma.
Dit onderscheidt ons van bijvoorbeeld honden, die emoties meer via lichaamstaal, zoals kwispelen, uitdrukken. Ons gezicht is ontworpen om mimiek te gebruiken en daarmee emoties en boodschappen naar anderen over te brengen.
Toma benadrukt dat het maken van een gekke bek een manier is om de norm te doorbreken, wat reacties uitlokt. “Je valt op als je iets doet dat afwijkt van wat normaal is, en dat kan sociale binding creëren.
Maar je moet het op het juiste moment doen, anders kan het verkeerd vallen.” Als het goed wordt ontvangen, kan het je grappig en sympathiek maken in een groep. Dit versterkt je positie binnen sociale kringen.
Gekke bekken trekken: een fysieke oefening
Naast de sociale impact, heeft gekke bekken trekken ook een fysieke functie. Petra van Schie, auteur van het boek Gekke bekken trekken, weet dit als geen ander. Van Schie, die is geboren met een hazenlip (schisis), legt uit dat ze als kind logopedische oefeningen moest doen om beter verstaanbaar te worden.
“Ik moest allerlei gezichtsoefeningen doen om mijn spraak te verbeteren,” vertelt ze aan Editie NL.
Met haar eigen ervaring schreef ze het boek voor kinderen die naar de logopedist moeten. Het staat vol met oefeningen om de spieren in de mond, kaak en gehemelte te versterken.
“Normaal gebruik je deze spieren onbewust, maar door ze bewust te trainen met gekke bekken, kun je je spraak verbeteren,” zegt Van Schie.
Meer dan een grap
Hoewel het wereldkampioenschap gekke bekken trekken een grappig evenement is, laat het zien dat gezichtsuitdrukkingen belangrijk zijn, zowel sociaal als fysiek. Het laat zien hoe iets simpels als een gekke bek ons verbindt en ook ons lichaam kan trainen.
Bron: RTL