De herfst heeft al goed van zich laten horen met regenbuien en dalende temperaturen. Veel mensen vragen zich af: wanneer is het écht koud genoeg om de verwarming aan te zetten? Het kan verleidelijk zijn om de verwarming aan te zetten zodra het buiten afkoelt, maar het juiste moment om dit te doen vereist wat geduld en planning.
Wachten op een constante temperatuurdaling
Volgens experts is het nog te vroeg om de verwarming aan te zetten bij de eerste tekenen van afkoeling. Metro UK meldt dat je moet wachten tot de binnentemperatuur constant onder de 18 graden komt. Voor oudere of kwetsbare mensen wordt geadviseerd de temperatuur rond de 20 graden te houden, aldus David Doran van Blackstone Plumbing & Heating, een Brits loodgieters- en verwarmingsbedrijf.
Doran legt uit dat in veel delen van het land de temperaturen pas in oktober structureel dalen. Dat is vaak het moment waarop het nodig wordt om de verwarming aan te zetten. Tot die tijd kan het lonen om extra lagen kleding aan te trekken en te wachten op een stabiele temperatuurdaling.
Verwarming efficiënt gebruiken
Naast het juiste moment is er nog een belangrijke factor: efficiëntie. Doran benadrukt dat het niet alleen draait om wanneer je de verwarming aanzet, maar ook hoe je dit doet. Het huis verwarmen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld door middel van een timer of een slimme thermostaat, kan helpen om de temperatuur comfortabel te houden zonder onnodig energie te verspillen.
Veel mensen denken dat hun huis sneller opwarmt door de thermostaat hoger te zetten, maar dit is een misvatting. Doran legt uit dat dit je huis niet sneller warm maakt; het zorgt er alleen voor dat je ketel harder en langer moet werken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Daarom is het verstandig om de thermostaat tussen de 18 en 21 graden te houden voor een efficiënte verwarming van je woning.
Verwarming ’s nachts uit
Doran raadt ook af om de verwarming ’s nachts aan te laten staan. Dit is namelijk onnodig en kostbaar. Zet de verwarming liever 20 minuten voor je naar bed gaat uit. Je kunt dan nog profiteren van de warmte die in huis blijft hangen, terwijl je comfortabel in slaap valt zonder extra energiekosten.
Door bewust om te gaan met wanneer en hoe je de verwarming aanzet, kun je niet alleen je huis behaaglijk houden, maar ook energie besparen en onnodige kosten voorkomen.
Bron: metro