Opmerkelijk

Vanaf deze datum krijgen we te maken met herfsttemperaturen

We hebben de laatste tijd nog kunnen genieten van lekker weer, maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Begin oktober lijkt de start te zijn van een omslag naar typisch herfstweer. Dit voorspelt meteoroloog Michael van der Poel op basis van verschillende weerkaarten en modellen.

Volgens hem is de kans groot dat het weer verandert door depressies die hun invloed uitbreiden richting Noordwest-Europa. Hierdoor kan het zomaar gedaan zijn met de aangename nazomerdagen.

Kouder weer op komst

De overgang naar kouder weer lijkt al snel te beginnen. Begin oktober kunnen we al te maken krijgen met regen en lagere temperaturen. Dit is een duidelijk signaal dat we de herfstjassen weer uit de kast moeten halen. Volgens Van der Poel worden de weerkaarten steeds “herfstachtiger”. Dit wijst erop dat de kans op kouder en wisselvalliger weer steeds groter wordt.

Door de invloed van naderende depressies lijkt de nazomer plaats te maken voor een echt herfstklimaat. Deze weersveranderingen kunnen zorgen voor regenbuien, harde wind en merkbaar lagere temperaturen. Het ziet ernaar uit dat dit patroon zich in de eerste week van oktober zal versterken. Het lijkt onvermijdelijk dat we afscheid moeten nemen van het milde weer van de afgelopen weken.

Het is niet ongewoon dat de herfst vroeg begint, en dit jaar lijkt geen uitzondering te zijn. Van der Poel benadrukt dat de kans op kouder weer met de dag groter wordt.


In september was het nog redelijk zacht, maar vanaf oktober gaan de weerkaarten richting een koeler en natter klimaat. Vooral ’s nachts kunnen de temperaturen flink zakken. Dit zijn de eerste tekenen dat de winter dichterbij komt.


Voor liefhebbers van het najaar is dit misschien juist goed nieuws. De herfst brengt, naast regen, ook mooie veranderingen in de natuur.

Bomen verliezen hun bladeren en krijgen prachtige herfstkleuren. Dit nodigt uit tot boswandelingen en andere typische herfstactiviteiten. Daarnaast biedt het koudere weer de kans om binnen te genieten van gezellige momenten, zoals warme chocolademelk en knusse avonden bij de kachel.

Hoewel we nog even kunnen genieten van de laatste restjes nazomer, is het duidelijk dat begin oktober de herfst echt begint. Volgens Michael van der Poel gaan we een koelere, wisselvallige periode tegemoet. Tijd om de herfstspullen klaar te leggen en ons voor te bereiden op het echte najaarsweer.

Bron: Faqts