Trending

Evelien (32): “Ik ben abroseksueel, mijn seksualiteit veranderd de hele dag door”

Evelien, een 32-jarige vrouw, heeft openhartig verteld over haar ontdekking van abroseksualiteit en de moeilijke reacties van vrienden daarop. Abroseksualiteit verwijst naar een seksuele identiteit die kan veranderen. Evelien kwam hier pas achter op haar dertigste, wat een verhelderend moment voor haar was, maar ook pijnlijke reacties uitlokte.

A boy with a painted face

Toen Evelien voor het eerst over haar abroseksualiteit sprak, reageerden haar vrienden vaak verward. Ze stelden vragen zoals: “Wanneer heb je dit besloten? Is dit een echte categorie?” Velen konden het niet begrijpen en sommigen zijn daarna uit haar leven verdwenen. Dit verlies heeft Evelien geholpen te beseffen hoe cruciaal het is om trouw aan zichzelf te blijven.

Verandering in begrip

Vroeger was Evelien niet bekend met de term abroseksualiteit. In de jaren negentig waren de erkende seksuele oriëntaties voornamelijk beperkt tot hetero, homo, en lesbisch. Het was pas veel later dat Evelien, door een Instagram-post van de Amerikaanse LGBTQ+-advocaat Zoe Stoller, leerde dat er een benaming bestond voor haar wisselende seksuele voorkeuren. Dit was een moment van herkenning en erkenning voor haar.

Abroseksualiteit betekent dat iemands seksuele identiteit kan fluctueren. Evelien merkte dat haar aantrekking tot mensen kon veranderen; soms voelde ze zich aangetrokken tot vrouwen, andere keren tot mannen. Dit zorgde voor verwarring, zowel bij haarzelf als bij haar vrienden, die soms opmerkingen maakten zoals: “Vorige week zei je nog dat je lesbisch was. Hoe kan dat nu anders zijn?”

Zelfacceptatie en groei

Evelien’s verhaal benadrukt dat het ontdekken van je eigen identiteit uitdagend kan zijn, maar uiteindelijk leidt tot zelfacceptatie en een dieper begrip van jezelf. Dit proces van ontdekken en groeien is belangrijk, zowel voor de persoon zelf als voor de mensen om hen heen. Evelien hoopt dat haar verhaal anderen inspireert om meer begrip en acceptatie te tonen voor de diverse manieren waarop mensen hun seksualiteit ervaren.

A rainbow flag is flying in front of a building

Het is vooral belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, ongeacht welk label ze gebruiken of welke reacties ze krijgen. Voor Evelien was het een zware tijd, vooral omdat ze zichzelf vaak in twijfel trok. Ze voelde zich als een bedrieger omdat haar seksuele identiteit steeds veranderde. Na het leren over abroseksualiteit begon ze haar eigen identiteit echter beter te begrijpen en te accepteren.

Ondanks de toegenomen openheid voor diverse seksuele identiteiten, is er nog steeds veel onbegrip over termen zoals abroseksualiteit. Evelien kreeg vaak de vraag waarom ze niet gewoon biseksueel kon zijn. “Sommige mensen willen dat ik een vaste categorie kies, zodat ze zich niet ongemakkelijk voelen,” legt Evelien uit. Dit soort reacties negeert de complexiteit van iemands gevoelens.

Evelien benadrukt dat haar wisselende seksuele voorkeuren geen invloed hebben op haar romantische relaties. Ze houdt van de persoon, niet van hun geslacht. De voortdurende noodzaak om haar identiteit uit te leggen, blijft echter een uitdaging.

Door meer te leren over de diversiteit van seksuele oriëntaties en open te staan voor nieuwe concepten, kunnen we bijdragen aan een inclusievere en begripvolle samenleving.

Bron: Trendy Vandaag