Trending

Er komt tóch een leeftijdsgrens voor fatbikes: ‘Er wordt geschreeuwd om maatregelen’

Fatbikes, elektrische fietsen met dikke banden, zijn enorm populair bij jongeren. Dit leidt tot problemen op de weg. Lange tijd waren er geen plannen voor maatregelen in de Tweede Kamer, maar daar komt nu verandering in.

An electric bike parked in a snowy forest

Nieuwe regels in aantocht

Onlangs heeft de Tweede Kamer besloten dat er een leeftijdsgrens moet komen voor het besturen van een fatbike. Deze discussie was al eerder gevoerd, maar destijds was de PVV tegen. De partij vond dat strengere handhaving genoeg was. Echter, de mening is veranderd.

PVV-Kamerlid Heutink verklaarde gisteren op platform X dat zijn partij nu voorstander is van een leeftijdsgrens. Hij schreef dat Nederland dringend vraagt om nieuwe regels. Heutink voegde toe dat zijn partij nog moet beslissen over de exacte minimumleeftijd.

Verschil met elektrische fietsen

PVV-minister Madlener was eerder tegen een leeftijdsgrens, omdat hij vreesde dat scholieren dan niet meer met een elektrische fiets naar school kunnen. Omdat een fatbike technisch gezien een elektrische fiets is, is het een uitdaging om specifiek voor de fatbike een leeftijdsgrens of helmplicht in te stellen. Heutink streeft naar een duidelijk onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen, al is het nog onzeker of dit zal gebeuren.

Gevaar op de weg

Officieel mag een fatbike niet sneller dan 25 kilometer per uur. Toch worden veel van deze fietsen opgevoerd tot 45 kilometer per uur. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen rijden op deze snelle fietsen. Dit heeft al tot ernstige ongelukken geleid, volgens VeiligheidNL. Vooral jongeren van 10 tot 14 jaar zijn vaak betrokken bij deze ongevallen. Een kwart van hen eindigt zelfs met hersenletsel in het ziekenhuis.

Hoewel de details van de nieuwe wet nog niet vaststaan, is het zeker dat er maatregelen komen. Wat is jouw mening over fatbikes?

Bron: NOS