Trending

Amalia met de grond gelijk gemaakt door deze keuze

Prinses Amalia heeft zich deze zomer aangesloten bij het Amsterdamsch Studenten Corps. Ondanks eerdere controverses rondom de vereniging, waaronder beschuldigingen van mishandeling en seksistische uitlatingen. Deze beslissing heeft veel stof doen opwaaien, vooral bij Debby Gerritsen, columniste van het Algemeen Dagblad.

Gerritsen bekritiseert Amalia’s keuze scherp. Ze stelt dat Amalia een belangrijk signaal had kunnen geven door zich niet te verbinden met een groep die bekend staat om zijn seksistische cultuur. “Het is onbegrijpelijk dat lidmaatschap van zo’n groep nog steeds als een eer wordt gezien,” aldus Gerritsen.

Verder merkt de columniste op dat oud-leden zelden publiekelijk spreken over de negatieve ervaringen binnen het ASC. Ze beschrijft dit als een ‘zwijgcultuur’, waarbij termen als ‘sperma-emmers’ en ‘hoeren’ gebruikt zouden worden voor vrouwen. Gerritsen is teleurgesteld dat Amalia, met haar voorbeeldfunctie, voor traditie boven principes lijkt te kiezen: “Mag ik even een emmertje? Om in te kotsen welteverstaan.”

Het ontgroeningsritueel van Amalia

Bij haar aansluiting bij het ASC stond Amalia een speciaal ontgroeningsritueel te wachten. De vereniging, die in het verleden meerdere keren negatief in het nieuws kwam door geweldsincidenten en beschuldigingen van seksisme, heeft een poging gedaan om haar imago te verbeteren. Dit betekent dat iedereen, inclusief de kroonprinses, een gelijke behandeling krijgt tijdens de ontgroening.

Volgens rapporten bestond Amalia’s opdracht uit het dagelijks hijsen van de Nederlandse vlag en het zingen van het Wilhelmus in het bijzijn van andere leden. Vanwege eerdere incidenten is het gebruik van alcohol tijdens de ontgroeningen nu streng verboden, wat de opdrachten minder zwaar maakt. De opdracht van Amalia wordt beschreven als ‘ludiek’.

Reacties en Amalia’s studentenleven

Ondanks verzoeken om commentaar waren zowel de Rijksvoorlichtingsdienst als de senaat van het Amsterdamsch Studenten Corps nog niet bereikbaar voor een reactie op de situatie. Ondertussen woont Amalia weer in Amsterdam, waar ze haar studentenleven voortzet.

De keuze van Amalia voor het ASC heeft duidelijk gemengde reacties opgeroepen, met kritische geluiden over de afweging tussen koninklijke tradities en persoonlijke principes.

Je leest de desbetreffende column hier!

Bron: Shownieuws