Op dit moment merken we dat veel kinderen last hebben van krentenbaard. Dit is een huidontsteking die zich uit in rode plekken, blaasjes en gele korstjes. Het is een besmettelijke aandoening, dus preventie is belangrijk.
Volgens het onderzoeksinstituut Nivel, dat huisartsgegevens verzamelt, is er geen duidelijke reden voor de recente toename. Wel is bekend dat krentenbaard vaker voorkomt in de zomermaanden.
Bij kinderen onder de vier jaar is er een opvallende stijging. Afgelopen week gingen ongeveer vijfhonderd op de honderdduizend jonge kinderen met krentenbaard naar de huisarts. Dit aantal is het hoogste in jaren. Bij kinderen tussen de vijf en veertien jaar waren het er ongeveer driehonderd op de honderdduizend.
Herkenning en besmetting
Krentenbaard is te herkennen aan rode bultjes en vlekken, meestal rond de neus en mond. Deze plekken beginnen vaak op een al bestaande wond. De bultjes veranderen in met vocht gevulde blaasjes. Als deze openbarsten, vormen zich natte plekken met gele korstjes die snel kunnen groeien.
Het vocht in de blaasjes bevat bacteriën die zeer besmettelijk zijn. Door aangetaste plekken aan te raken, verspreidt de bacterie zich naar de handen en van daaruit naar andere lichaamsdelen of objecten.
Deze bacteriën kunnen ook via hoesten, niezen en spreken overgedragen worden.
Hoe voorkom je krentenbaard?
Krentenbaard treft voornamelijk jonge kinderen, maar iedereen kan het krijgen. De kans op besmetting is groter als de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door een muggenbeet, eczeem, waterpokken of schaafwonden.
Als je krentenbaard hebt, is het belangrijk om niet aan het vocht in de blaasjes te komen. Mocht dit toch gebeuren, was dan meteen je handen. Bedek de besmette plekken liever met kleding dan met pleisters.
Om krentenbaard te voorkomen, gebruik je best eenmalige papieren zakdoeken en gooi deze meteen weg na gebruik. Was daarna grondig je handen. Houd pasgeboren baby’s weg van mensen die hoesten of niezen. Was regelmatig je handen, vooral na te hebben gehoest of geniesd, en houd je nagels kort.
Deze preventieve maatregelen helpen de verspreiding van krentenbaard te beperken en beschermen zowel de getroffen kinderen als hun omgeving.
Bron: Hart van Nederland