Als je met je elektrische auto op vakantie gaat, let dan goed op de kosten van laadpalen. De ANWB zegt dat deze kosten vaak onduidelijk zijn en heel hoog kunnen zijn. Soms zijn er rekeningen van honderden euro’s voor één keer laden.
In veel populaire vakantielanden in Europa is elektrisch laden duurder dan in Nederland. De ANWB heeft zelfs extreme gevallen gezien waarbij laadpalen veel meer vragen dan normaal. Soms krijgen vakantiegangers rekeningen van wel 480 euro na één laadsessie.
Hoge kosten door extra tarieven
Veel ANWB-leden die hun laadpas gebruikten, kregen deze zomer hoge rekeningen. Er was zelfs iemand die in Frankrijk 480 euro moest betalen voor het laden bij een camping. De auto was daar meer dan een dag aangesloten en kreeg maar genoeg stroom voor 100 kilometer.
Bij sommige laadpalen betaal je niet alleen voor de hoeveelheid stroom, maar ook per minuut een extra bedrag. Bij de genoemde laadpaal was dit 30 cent per minuut. Volgens de ANWB zijn de kosten per kilowattuur meestal redelijk, maar de tijdgebonden tarieven zijn erg hoog. Deze tarieven zijn vooral in het buitenland hoger dan in Nederland.
Wees voorbereid en controleer de tarieven
De ANWB heeft opgemerkt dat veel dure laadpalen bij campings en hotels staan. Ze lijken bedoeld om geld te verdienen aan nietsvermoedende toeristen. Vooral in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk moet je oppassen. Soms kost het laden meer dan een hotelovernachting.
Automobilisten kunnen het beste de tarieven goed controleren voor ze gaan laden. Dit geldt voor de kosten per kilowattuur en voor de extra minuuttarieven. Je kunt de tarieven meestal vinden via een app van de laadpaalaanbieder.
In Europa moet de prijs bij het laadpunt staan. Als je de tarieven niet kunt vinden, kijk dan op de website van de aanbieder. Zet je auto niet aan een laadpaal zonder de kosten te kennen.
Als je klaar bent met laden, verplaats dan je auto. Zo kunnen ook anderen de laadpaal gebruiken.
Bron: BNN Vara