Trending

Petra (34): “Mijn schoonmoeder bepaalt alles, ze heeft de 1e verjaardag van mijn kind verpest!”

Petra, een jonge moeder, deelt haar ervaringen met haar veeleisende ex-schoonmoeder. Dit woord omschrijft haar het best: “veeleisend”. Zij verwachtte dat alles op haar manier moest gebeuren en eiste altijd aandacht, vooral van de kinderen.

Woman in black long sleeve shirt holding purple flower

Strijd om aandacht vanaf het begin

Het begon allemaal toen Petra zwanger was. Haar schoonmoeder wilde meteen een groot deel van de zorg op zich nemen door vier dagen per week te oppassen, omdat ze vond dat dit bij de rol van grootouders hoort. Vlak na de bevalling nam de bemoeienis toe. Petra, die haar baby het liefst dicht bij zich wilde houden, moest haar kind afstaan aan haar schoonzus. Bovendien maakte haar schoonmoeder een kwetsende opmerking over haar gewicht direct na de bevalling, wat Petra erg raakte.

Een verjaardag vol verwijten

Toen het eerste verjaardagsfeestje van haar kind naderde, besloot het gezin dit op een later moment te vieren. Haar ouders kwamen spontaan langs op de dag zelf, wat tot grote woede leidde bij haar schoonmoeder toen ze hierover hoorde. Ze belde Petra op, beschuldigde haar ervan de slechtste moeder en schoondochter te zijn, en verpestte zo de mijlpaal van de eerste verjaardag.

Na dit incident zag Petra haar schoonouders maanden niet. De constante eis voor tijd en aandacht van de schoonmoeder was te veel geworden. Gesprekken tussen Petra’s ex-man en zijn ouders losten niets op; zij gaven Petra de schuld van alles.

Constante eisen en het automatisme van negeren

De eis voor aandacht bleef voortduren. Bij elk feestje moesten de kinderen bij oma op schoot zitten en “gezellig doen”, terwijl andere kinderen speelden. Petra’s voorstel om cadeautjes later uit te pakken werd afgekeurd door haar schoonmoeder, die de kinderen manipuleerde door te suggereren dat Petra hen niet liet spelen.

Petra’s schoonvader en ex-man negeerden meestal wat zij zei, gewend als ze waren aan haar klaagzangen. Wanneer Petra haar bezorgdheid uitte, werd het vaak weggewuifd. De druk en de stress die dit met zich meebracht, belastten Petra enorm.

Het einde van de vakantie en het huwelijk

Een incident na een vakantie illustreert de constante strijd. Toen Petra en haar gezin terugkwamen in Nederland, nodigden haar ouders hen uit om mee te eten. Haar schoonmoeder eiste echter dat ze naar haar toe kwamen, omdat zij vond dat zij hier ook recht op had. Dit leidde tot een ruzie die het vakantiegevoel volledig verpestte.

Na haar scheiding heeft Petra haar schoonouders nooit meer gezien. Ze komen elkaar soms tegen, maar haar ex-schoonmoeder kijkt dan bewust de andere kant op.

Dit verhaal toont de impact van een veeleisende schoonmoeder op het gezinsleven van Petra en de uiteindelijke invloed op haar huwelijk. Het laat zien hoe belangrijk het is om grenzen te stellen en respect te hebben voor de autonomie binnen jonge gezinnen.