Trending

Stop met het eten van deze producten en voorkom rimpels!

We zijn allemaal bekend met rimpels die ontstaan naarmate we ouder worden en veel mensen proberen dit proces tegen te gaan met huidverzorgingsproducten. Maar wist je dat de voeding die je eet ook een grote rol speelt in hoe snel je huid veroudert?

Persons hand in close up image

De impact van voeding op je huid

Schadelijke voedingsstoffen
In westerse diëten consumeren we veel dierlijke eiwitten en wordt er vaak suiker toegevoegd aan voedsel. Deze ingrediënten zijn juist de boosdoeners die het verouderingsproces versnellen. Eiwitten, vooral uit dierlijke bronnen, kunnen de efficiëntie van cellen verminderen, wat direct invloed heeft op de veroudering van je huid en lichaam.

Koolhydraten, die rijk zijn aan snelle suikers en zetmeel, beïnvloeden ook de stofwisseling op een manier die bijdraagt aan snellere veroudering. Door minder pasta en aardappels te eten en deze te vervangen door meer groenten, peulvruchten en paddenstoelen, kun je het verouderingsproces helpen vertragen.

Vetten in je dieet
Hoewel vetten vaak worden gezien als ongezond, hangt het sterk af van het type vet dat je consumeert. Verzadigde vetten, meestal afkomstig van dierlijke producten, kunnen het beste vermeden worden als je een jeugdige huid wilt behouden. Onverzadigde vetten, zoals die in avocado’s, olijven, vette vis en zaden, zijn daarentegen gezond en dragen niet bij aan versnelde huidveroudering.

Antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals blauwe bessen helpen DNA-schade te voorkomen en walnoten ondersteunen de gezondheid van je hersenen. Groene thee is ook gunstig voor het hart en de bloedvaten, volgens studies in de nutrigerontologie, de wetenschap die de invloed van voeding op veroudering onderzoekt.

Time lapse photography of person pouring can of coca cola in wine glass

Suiker en huidveroudering

Frisdranken zoals cola bevatten veel suiker, wat niet alleen slecht is voor je algehele gezondheid, maar ook direct bijdraagt aan het verouderingsproces van de huid. Suiker veroorzaakt ‘cross-linking’, een proces waarbij suiker verbindingen vormt tussen eiwitten, wat resulteert in een verlies van flexibiliteit en snellere veroudering van de huid. Bovendien kan een hoge suikerconsumptie leiden tot stijvere bloedvaten en een hogere bloeddruk.

Minder eten, langer leven

Het verminderen van de totale voedselinname kan ook de levensduur verlengen. Studies suggereren dat ongeveer 25% minder eten je 10% tot 20% langer kan laten leven. Echter, te weinig eten is ook niet gezond. Het komt dus neer op een gebalanceerd dieet waarbij je met mate eet, en vooral suikerrijke producten vermijdt om je huid gezond en jeugdig te houden.

Af en toe genieten van iets zoets of vettigs is prima, maar de sleutel tot een gezonde huid en een langer leven ligt vooral in een consistent gezond eetpatroon. Door bewuste keuzes te maken in wat je eet, kun je niet alleen je huid helpen beschermen tegen vroegtijdige veroudering, maar ook je algehele gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Bron: Womanly