Als je linkshandig bent, heb je waarschijnlijk al vroeg gemerkt dat veel dingen in de maatschappij meer zijn ingericht voor rechtshandigen. Dit begint al op jonge leeftijd, zoals bij het leren schrijven op school. Maar wat weten we eigenlijk over linkshandigheid, hoe komt het en waarom blijft het percentage linkshandigen al eeuwenlang vrij constant?
De oorsprong en persistentie van linkshandigheid
Wereldwijd is ongeveer één op de tien mensen linkshandig. Dit fenomeen is niet iets van de laatste tijd; archeologische ontdekkingen tonen aan dat er duizenden jaren geleden al linkshandige mensen waren. Aan prehistorische gereedschappen kan men zien dat ze met de linkerhand gebruikt werden. Ondanks deze lange geschiedenis, worden kinderen in veel culturen nog steeds aangemoedigd om hun ‘goede’ hand, oftewel de rechterhand, te gebruiken.
Genetische invloeden op handvoorkeur
De handvoorkeur wordt al vroeg bepaald en kan soms zelfs in de baarmoeder zichtbaar zijn door de bewegingen van de baby. De handvoorkeur van je ouders speelt ook een rol: als beide ouders linkshandig zijn, is de kans dat jij ook linkshandig bent 25 procent. Heb je twee rechtshandige ouders, dan daalt deze kans naar 10 procent.
Voordelen en nadelen van linkshandig zijn
Voordelen in competitie
In bepaalde situaties hebben linkshandigen een duidelijk voordeel. In de wereld van sport, zoals bij boksen en honkbal, zijn tegenstanders vaak minder gewend aan linkshandige spelers, wat linkshandigen een verrassingselement geeft.
Nadelen in dagelijks gebruik
Echter, linkshandigen ondervinden ook vaak nadelen. Veel gebruiksvoorwerpen en apparaten zijn ontworpen voor rechtshandigen, wat kan leiden tot ongemak of zelfs ongelukken voor linkshandigen. Het samenwerken met voornamelijk voor rechtshandigen ontworpen gereedschappen kan dagelijkse frustraties opleveren.
Linkshandigheid bij dieren
Interessant genoeg is linkshandigheid niet alleen een menselijk fenomeen; het komt ook voor bij dieren. Bij sociale dieren die samenwerken, zoals sommige primaten, is linkshandigheid minder voorkomend. Bij dieren die vaak worden opgejaagd, zoals herten, is linkshandigheid juist voordeliger. Net als bij menselijke vechtsporters kan een ‘linkshandig’ dier zijn tegenstander verrassen, wat een evolutionair voordeel kan bieden.
De wereld van een linkshandige is vol kleine en grote uitdagingen, van het simpele gebruik van een schaar tot het deelnemen aan sporten. Ondanks de nadelen zijn er ook unieke voordelen die linkshandigen kunnen benutten, zowel in de natuur als in menselijke competitie. Deze dualiteit maakt de ervaring van linkshandigen zowel uitdagend als uniek.
Meer weten over linkshandigheid? Je ziet het hier:
Bron: Happinez