Trending

Zo geef je kinderen een goed zelfbeeld mee!

Een goed zelfbeeld is belangrijker dan een hoog IQ voor een gelukkig leven. Kinderen die zichzelf waarderen, ontwikkelen zich beter, zijn zorgelozer en gelukkiger. Maar hoe bouw je aan zo’n stevige basis?

Boy hugging woman during daytime

Zelfvertrouwen ontstaat tijdens het leven en moet intern worden vastgezet. Het gaat om het diepe besef dat je waardevol bent. Zo laat je later je zelfwaardering niet afhangen van prestaties, bezit of wat anderen van je denken.

Hier zijn enkele tips om een solide basis voor het leven te leggen.

Bouw aan liefde en uniciteit

Tip 1: Toon onvoorwaardelijke liefde
Kinderen hebben liefde, aandacht en fysiek contact nodig om zich veilig te voelen. Als ze jong zijn, moeten ze eerst voelen dat er van hen gehouden wordt, voordat ze de wereld gaan verkennen. Een kind dat veel liefde krijgt, zal de wereld zien als een veilige plek.

Tip 2: Benadruk hun uniciteit
Vergelijk je kind niet constant met anderen. Elk kind is uniek en moet gewaardeerd worden om wie het is. Dit helpt hen om leiderskwaliteiten te ontwikkelen in plaats van blindelings anderen te volgen.

Ontwikkeling van zelfvertrouwen

Tip 3: Wees mild bij fouten
Waardeer je kind los van zijn daden. Een fout zoals een glas omgooien betekent niet dat je kind onhandig is. Leer hem dat fouten maken mag.

Kritiek helpt niet bij de groei. Prijs je kind vaker dan dat je hem berispt. Voor elke kritiekpunt, geef zeven complimenten. Complimenten inspireren, terwijl kritiek kan demotiveren.

Tip 4: Focus op het positieve
Laat zien hoe je van het leven geniet door zelf positief te zijn. Kinderen die opgroeien in een positieve omgeving leren dankbaar te zijn. Vraag dagelijks naar het leukste deel van hun dag.

Tip 5: Stimuleer positieve gedachten
Laat kinderen hun interesses volgen en steun ze in hun passies. Moedig ze aan om hun eigen dromen te hebben.

Woman in black jacket carrying baby in red jacket

Tip 6: Geef het goede voorbeeld
Jouw gedrag is het belangrijkste voorbeeld voor je kind. Leef het leven dat je voor je kinderen wenst. Deel zelf als je wilt dat zij delen.

Tip 7: Laat ze zelf beslissen
Kinderen moeten leren zelf beslissingen te nemen. Dit bouwt hun zelfvertrouwen op. Bescherm ze niet te veel; ze leren meer als ze zelf mogen ontdekken.

Tip 8: Leer ze genieten van het proces
Complimenteer niet alleen het resultaat, zoals een tekening, maar ook het proces, zoals het tekenen zelf. Ze moeten leren genieten, niet enkel presteren.

Moedig aan om nieuwe dingen te proberen

Tip 9: Sta open voor verandering
Leer kinderen om veranderingen te omarmen en moedig ze aan om risico’s te nemen. Ware veiligheid zit van binnen.

Tip 10: Durf los te laten
Echte rijkdom zit niet in wat we vasthouden, maar in wat we durven los te laten. Geef je kinderen de ruimte om zelf te groeien. Toon ze de wereld en stap dan terug. Ze moeten leren door ervaring, hun grenzen verleggen en zelfvertrouwen opbouwen.

Door deze stappen te volgen, help je je kinderen op weg naar een zelfverzekerd en vreugdevol leven.

Bron: Happinez