Trending

“Ik kan me de lifestyle van mijn vrienden niet veroorloven”

Marly, een 32-jarige fiscalist uit Amsterdam, ervaart dat het leven als jonge professional niet altijd over rozen gaat. Ondanks haar twee universitaire masters en een goedbetaalde baan bij een groot accountantskantoor, blijft de droom van een eigen huis kopen buiten haar bereik. “Mijn ouders hadden op deze leeftijd al een eigen huis en een auto. Voor mij lijkt dat onbereikbaar,” deelt Marly.

A woman with long hair is posing for a picture

Het onbereikbare koophuis

Hoewel Marly een prima salaris verdient, blijft de Amsterdamse huizenmarkt voor haar onbetaalbaar. “Na mijn studie begon ik met een uitdagende traineeship en daarna kreeg ik een vaste baan waar ik goed verdien. Ik kan zonder zorgen op vakantie en heb zelfs een auto gekocht, maar een eigen huis blijft een droom.” Haar vriendinnen, die in vergelijkbare financiële situaties verkeren, lijken het beter voor elkaar te hebben, vaak geholpen door financiële steun van hun ouders of door het dubbele inkomen van een partner.

Sociale druk en financiële stress

De sociale activiteiten van haar vriendinnen, zoals regelmatig uit eten gaan, luxe aankopen doen, en weekendjes weg, benadrukken voor Marly de financiële verschillen. “Mijn vriendinnen hebben lagere woonlasten en doordat velen van hen een partner hebben, blijft er meer geld over voor leuke dingen. Ik probeer wel mee te doen, maar ik ben constant aan het rekenen of ik het me wel kan veroorloven.” Marly voelt zich vaak bezwaard als haar vriendinnen aanbieden om voor haar te betalen. “Ik heb een goede baan. Het zou niet zo moeten zijn dat mijn vriendinnen mijn drankjes moeten betalen.”

Zoeken naar oplossingen

Marly staat voor een aantal keuzes. Ze kan proberen nog meer te sparen, maar zelfs dan lijkt een huis kopen in Amsterdam niet haalbaar. Een andere optie is verhuizen naar een goedkopere locatie, maar dat zou betekenen dat ze haar sociale leven en werk moet achterlaten. “En als laatste zou ik een partner kunnen zoeken die financieel sterk staat. Maar liefde laat zich niet plannen,” verzucht ze.

Reflectie op een breder probleem

Marly is niet de enige in deze situatie. Veel van haar leeftijdsgenoten kampen met vergelijkbare problemen, vooral in dure steden als Amsterdam. “Het frustreert me dat sommigen het wel voor elkaar krijgen. Ik wens dat ik ook zonder zorgen kon leven zoals sommige van mijn vrienden.”

Deze situatie onderstreept een groeiend probleem onder hoogopgeleide jongeren in grootstedelijke gebieden, waar de kosten van levensonderhoud en de huizenprijzen sneller stijgen dan hun salarissen. Dit leidt tot financiële stress en beperkt hun mogelijkheden voor toekomstige investeringen zoals een eigen huis.

Bron: damespraatjes