Trending

Opgebiecht: “Ik vind het zo awkward om mijn puberzoon te horen kreunen in zijn kamer”

Als ouder van pubers kun je onverwacht worden geconfronteerd met situaties die ongemakkelijk zijn en vragen oproepen. Zoals het moment waarop je zonder argwaan de voordeur opent en je zoon hoort kreunen vanuit zijn kamer, of wanneer je je dochter in de gang aantreft terwijl ze innig zoent met een jongen. Deze momenten zijn onvermijdelijk en horen bij het ouderschap, vooral wanneer je kinderen in de puberteit zitten.

A man and a woman standing in front of a green light

Het ontdekken van seksualiteit door pubers

Pubers gaan door een fase waarin ze hun eigen seksualiteit beginnen te ontdekken, wat soms voor verrassingen kan zorgen bij hun ouders. Hoewel het logisch is dat de hormonen die door hun lichamen gieren op een gegeven moment naar buiten moeten komen, is het als ouder een heel ander gevoel wanneer je geconfronteerd wordt met de realiteit van hun seksuele ontwikkeling.

Veel ouders realiseren zich dat hun kinderen op een dag hun seksuele nieuwsgierigheid zullen gaan verkennen. Er is echter een groot verschil tussen het theoretische besef dat je kinderen ooit seks zullen hebben en de daadwerkelijke realiteit wanneer dat moment zich aandient. Plotseling wordt het heel echt, en dat kan paniek veroorzaken. Hoe kan mijn kind seks hebben? Het voelt vreemd en onwerkelijk, vooral omdat veel ouders hun kinderen nog steeds zien als de kleine baby’s die ze ooit waren.

Praktische tips voor ouders: omgaan met ongemakkelijke situaties

De eerste keer dat ik merkte dat mijn zoon bezig was met zijn seksuele ontdekkingstocht, was een paar jaar geleden. Heel cliché, ik vond een paar harde sokken onder zijn bed. In het begin was hij voorzichtig, maar na verloop van tijd werd hij minder geheimzinnig. Dit had waarschijnlijk te maken met ons oude huis, waar de muren en plafonds zo dun zijn dat elk geluid hoorbaar is. Bovendien werd zijn stem in die periode dieper, wat ook niet hielp om het geluid te verhullen.

Mijn man stelde voor om de radio hard aan te zetten, zodat onze zoon in alle rust zijn gang kon gaan. En zo stonden we samen ongemakkelijk naar elkaar te kijken terwijl Céline Dion op de achtergrond speelde – muziek waar we allebei eigenlijk een hekel aan hebben. We durfden echter niet van zender te wisselen, bang voor de stilte waarin we weer geconfronteerd zouden worden met wat er boven ons gebeurde.

Hoewel het misschien vreemd klinkt, was ik blij dat mijn zoon zich comfortabel genoeg voelde om zijn seksuele behoeften te verkennen, zelfs als wij thuis waren. Toch blijft het ongemakkelijk om dit als ouder mee te maken.

Het belang van open communicatie

Een vriendin van mij, Joanne, maakte iets vergelijkbaars mee. Ze kwam onverwacht vroeg thuis van haar werk en hoorde vanaf de bovenverdieping een hoop lawaai. In eerste instantie wist ze niet wat het was, maar toen ze haar zeventienjarige zoon hoorde roepen, wist ze precies wat er gaande was. Haar zoon had zijn vriendin meegenomen en dacht dat hij alleen thuis zou zijn.

Joanne vertelde me later dat ze niet goed wist hoe ze moest reageren. Moest ze lawaai maken om aan te geven dat ze thuis was? Of moest ze gewoon beneden wachten? Uiteindelijk besloot ze opnieuw het huis binnen te komen, dit keer met veel lawaai, wat de situatie nog ongemakkelijker maakte.

Deze situaties zijn voor veel ouders herkenbaar en benadrukken het belang van communicatie. Als ouder is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kinderen over privacy en respect. In plaats van dergelijke situaties te negeren, kan het helpen om op een rustig moment met je kinderen te praten over hun seksualiteit en de grenzen die daarbij horen. Dit kan helpen om ongemakkelijke situaties te voorkomen en zorgt ervoor dat je kind zich gerespecteerd en begrepen voelt.

Een andere vriendin van mij, Edith, boekt regelmatig weekendjes weg met haar man zodat haar dochters van zestien en achttien het huis voor zichzelf hebben. Zo kunnen ze hun eigen ruimte en privacy ervaren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de aanwezigheid van hun ouders.

Het ontdekken van seksualiteit is een normaal onderdeel van de puberteit. Als ouder is het belangrijk om hier begripvol en geduldig mee om te gaan. Onverwachte momenten en confrontaties kunnen ongemakkelijk zijn, maar met de juiste communicatie en afspraken kun je deze situaties beter beheersen. Het is essentieel om open te staan voor gesprekken over seksualiteit en je kinderen de ruimte te geven om hun eigen ervaringen op te doen, terwijl je tegelijkertijd de grenzen bewaakt die voor iedereen comfortabel zijn.

Bron: Saar