Trending

Kimberly: “Mijn dochter wil advocaat worden, maar dat gaat ze nooit redden”

Toen Kimberly jong was en mensen vroegen wat ze later wilde worden, antwoordde ze altijd: kapster of juf. “Ik had geen grote ambities, en ik ben uiteindelijk kapster geworden. Dat bevalt me prima.” Maar nu ziet Kimberly dat haar dochter, Anne, al op tienjarige leeftijd besluit dat ze advocaat wil worden. “Ze gaat dat nooit redden,” zegt Kimberly, “zo slim is ze niet.”

Anxious woman having phone conversation in office

De invloed van televisie

Anne, nu tien jaar oud, heeft onlangs besloten dat ze advocaat wil worden, geïnspireerd door een advocatenserie die ze op televisie heeft gezien. Kimberly dacht eerst dat het een voorbijgaande fase zou zijn, maar Anne blijft vastbesloten.

Dit verbaast Kimberly, vooral omdat haar eigen ouders haar nooit echt hebben aangemoedigd om te studeren. “Mijn moeder zei vaak dat ik een rijke man moest trouwen, zodat ik niet te hard hoefde te werken. Dit was in een tijd dat de overheid juist probeerde meisjes aan te moedigen een beroep te leren en onafhankelijk te zijn.”

Werken met plezier

Kimberly koos er zelf voor om kapster te worden, omdat ze liever met haar handen werkte dan jaren te studeren. “En ik geniet nog steeds van mijn werk. Ik heb nooit de ambitie gehad om een eigen salon te hebben. Ik werk al jaren voor dezelfde baas en ben daar tevreden mee.” Haar man Onno is ambtenaar en verdient goed. “We hebben het samen goed en houden genoeg tijd over voor elkaar. Dat vinden we heel belangrijk.”

Een andere droom voor Anne

Toen Kimberly klein was, vertelde ze iedereen dat ze, net als haar moeder, kapster wilde worden. “Ik vond dat stiekem wel leuk. Het idee dat we samen in dezelfde salon zouden werken, leek me geweldig.” Maar Annes dromen zijn veranderd.

“Nu wil ze opeens advocaat worden. Dit komt door die serie die ze kijkt. Daarin speelt een mooie en succesvolle advocate de hoofdrol. Ze verdient veel geld en leidt een luxe leven. Anne kan nergens anders meer over praten.”

Bezorgdheid om de toekomst

Er is natuurlijk niets mis met een kind dat weet wat het wil. Maar Kimberly maakt zich zorgen. “Anne is niet het slimste meisje. Ze kan wel meekomen, maar rekenen is bijvoorbeeld een groot probleem voor haar. Er zijn kinderen in haar klas die veel slimmer zijn.”

Kimberly probeert Anne voorzichtig te laten inzien dat haar droom misschien niet realistisch is. “Ik heb haar al voorzichtig verteld dat het een lange en zware studie is om advocaat te worden. Maar ze zegt dat ze het makkelijk aan kan.”

Anxious woman having phone conversation in office

Verschillende opvattingen

Onno vindt het grappig dat Anne zulke hoge ambities heeft en moedigt haar aan. Dit frustreert Kimberly. “Ik vind dat Onno haar valse hoop geeft. Hij moet eerlijk zijn. Maar Onno zegt dat het heerlijk is dat Anne droomt over de toekomst.

Hij maakt zich geen zorgen, ook al denk ik dat Anne teleurgesteld zal zijn als ze het niet haalt. Ze zal op z’n minst havo moeten doen, en ik denk niet dat ze dat kan.” Onno zegt dan dat Anne eerst mavo kan doen en er gewoon langer over kan doen. “Maar ik ben degene die straks een verdrietig meisje moet troosten als haar droom uit elkaar spat.”

Praktisch aan de slag

De resultaten van Anne op school zijn niet goed genoeg om een hogere studie te doen. “Eerlijk gezegd zou het al een prestatie zijn als Anne na groep 8 naar het vmbo kan, maar ik denk dat ze beter past bij praktijkonderwijs. Net als ik, een beroep leren waarbij je met je handen werkt. Daar is toch niks mis mee?” Kimberly weet dat ze haar dochter moet aanmoedigen, en ze doet haar best, maar ze vindt het moeilijk.

Een moeilijke waarheid

Onno heeft er minder moeite mee en moedigt Anne aan om hard haar best te doen. “Ik krijg pijn in mijn buik als hij dat zegt, omdat ik weet dat Anne het niet zal redden. Het doet pijn om dat hardop te zeggen, want ik wil niet zoals mijn eigen moeder zijn en haar adviseren een man met een goede baan te trouwen.

Maar elke keer dat Anne over haar toekomstige beroep praat, wordt die knoop in mijn buik groter. Natuurlijk wil je het beste voor je kind en wil je ze beschermen tegen teleurstellingen. Maar ik denk niet dat Anne een studiebol is. Hoe vertel ik haar dat zonder haar te kwetsen?”

Bron: damespraatjes