Trending

Edelhert geeft roedel wolven er snoeihard van langs op de Veluwe!

De wolf is sinds een aantal jaren weer terug in Nederland en dit zorgt voor gemengde gevoelens. Sinds de eerste waarneming van een wilde wolf in 2015, hebben zowel bewondering als zorgen de kop opgestoken. Het dier, een groot roofdier, brengt namelijk niet alleen fascinatie mee, maar ook praktische problemen voor mensen die in de nabije natuur leven.

Close up photo of antler during daytime

De impact van de wolf op het lokale leven

De aanwezigheid van de wolf heeft vooral gevolgen voor boeren en veehouders. Zij zien dat hun vee, zoals schapen, soms ten prooi valt aan wolven. Dit leidt tot economische schade en een gevoel van onveiligheid. Daarnaast zijn er incidenten geweest waarbij wolven ook dichter bij menselijke bewoning kwamen, waarbij zelfs kinderen en honden niet gespaard bleven. Deze aanvallen gebeuren meestal niet uit agressie maar uit beschermingsdrang van de wolf voor zijn jongen.

Overheidsbeleid en natuurlijk evenwicht

De Nederlandse overheid benadrukt dat we moeten leren samenleven met de wolf. De reden voor de terugkeer van de wolf naar Nederland is het krimpen van zijn leefgebied elders. Nederland heeft bovendien een overvloed aan wild zoals edelherten, die geen natuurlijke vijanden hadden voordat de wolf terugkeerde. De wolf speelt dus een natuurlijke rol in het beheren van deze populaties, wat soms leidt tot spectaculaire taferelen in de natuur.

Een strijd in de natuur

Niet elk edelhert is echter een makkelijke prooi voor de wolf. Deze dieren kunnen enorm groot zijn en zich hevig verdedigen met hun gewei en sterke hoeven. Boswachter Frank Theunissen, werkzaam voor Natuurmonumenten in de Zuid Veluwe en IJsselvallei, deelt regelmatig beelden van deze dynamische natuurtaferelen.

Hij plaatst wildcamera’s in de bossen, die prachtige beelden opleveren van het wilde leven. Recentelijk legde een van deze camera’s een confrontatie vast tussen wolven en een gigantisch edelhert. Het hert verdedigde zich fel en wist de wolven van zich af te slaan. Het exacte vervolg van deze strijd is onbekend, maar het toont de ruwe realiteit van de natuurlijke orde.

Bekijk de beelden hier:

De terugkeer van de wolf in Nederland brengt dus zowel bewondering voor de natuur als uitdagingen met zich mee. Het is een delicaat evenwicht tussen bescherming van vee en acceptatie van de wolf als onderdeel van de natuurlijke biodiversiteit in ons land.

Bron: Showmag