Trending

Zo blijven die irritante vliegende mieren ver uit de buurt

In Nederland zie je tijdens de zomer vaak vliegende mieren. Normaal gesproken hebben deze insecten geen vleugels, maar in het broedseizoen, als ze zich voortplanten, krijgen ze wel vleugels en zijn ze overal te zien. Dit kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze op afstand te houden.

A black and white photo of a fly sitting on a long white string

Bestrijding van vliegende mieren in huis

Vliegende mieren zijn eigenlijk gewone mieren die tijdelijk vleugels krijgen om te paren. Deze mieren zijn meestal mannetjes die na één dag sterven, dus het is niet nodig om hiervoor een ongediertebestrijder met chemicaliën in te schakelen.

Als je een paar vliegende mieren in huis ziet, kun je ze eenvoudig opzuigen met een stofzuiger. Dit is misschien niet de meest diervriendelijke methode, maar het is wel effectief voor een kleine hoeveelheid. Heb je echter last van een hele kolonie, dan moet je andere maatregelen nemen. Controleer je huis op kieren en gaten waar mieren doorheen kunnen komen en dicht deze. Dit helpt om mieren buiten te houden.

Mieren verjagen uit je tuin

Vliegende mieren verschijnen vaak aan het einde van een warme zomerdag, vooral als er onweer in de lucht hangt. Om ze uit je tuin te houden, kun je natuurlijke afweermiddelen gebruiken. Strooi kaneel, nootmuskaat of peper rondom de plekken waar je de mieren vaak ziet. Deze kruiden vinden mieren niet prettig.

Je kunt ook afwasmiddel gebruiken om mieren te bestrijden. Een afwasmiddel met citroengeur is hierbij effectief. Spuit een lijn van het middel rond de plekken waar de mieren vandaan komen. Ook het planten van rozemarijn en lavendel kan helpen. Deze planten geuren niet alleen lekker maar houden ook mieren op afstand.

Gebruik stoepkrijt tegen vliegende mieren

Als je buiten wilt eten zonder last te hebben van mieren, kun je stoepkrijt gebruiken. Teken een dikke lijn met het krijt rondom je eettafel of buffet. Stoepkrijt bevat een stof die mieren afstoot, net zoals talkpoeder.

Bekijk de video hier:

 

Voorkom overlast van mieren

Mieren worden aangetrokken door zoetigheid, dus het is belangrijk om etensresten snel op te ruimen en je huis schoon te houden. In je tuin kun je het beste alle struiken goed snoeien en rottend hout en dode bladeren verwijderen. Zo voorkom je dat mieren daar een nieuw nest beginnen.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de overlast van vliegende mieren deze zomer tot een minimum beperken.

Bron: Womanly