Trending

Staat de eerste hittegolf voor de deur? Dit zegt het KNMI!

We staan aan de vooravond van enkele zeer warme zomerdagen. Er wordt tropische lucht uit het zuiden naar ons toe gebracht, wat zorgt voor een aanzienlijke stijging van de temperaturen.

Temperatuurstijging dit weekend

Aanstaande zaterdag beginnen de temperaturen te stijgen, met een maximum van 25 graden. Op zondag loopt dit op naar 28 graden. Maandag bereiken we zelfs de tropische waarden van 32 à 33 graden. Dinsdag wordt het iets minder warm met temperaturen rond de 28 à 29 graden, volgens de weersvoorspellingen van het KNMI.

Is er een hittegolf in zicht?

Om te spreken van een landelijke hittegolf moeten volgens het KNMI de maximale temperaturen in Ukkel voor ten minste vijf opeenvolgende dagen minimaal 25 graden zijn, waarbij het kwik op ten minste drie dagen de 30 graden passeert.

Regionale hittegolf een mogelijkheid?

Hoewel de verwachting is dat de temperaturen niet consistent genoeg zijn voor een officiële landelijke hittegolf, zou er regionaal wel sprake kunnen zijn van een hittegolf. Deze regionale hittegolven worden echter niet opgenomen in de officiële statistieken.

Wat te doen tijdens een hittegolf?

Tijdens zulke hete dagen is het belangrijk om goed voor jezelf en anderen te zorgen. Zorg voor voldoende hydratatie door veel water te drinken, blijf waar mogelijk in de schaduw of binnen, en vermijd zware lichamelijke inspanning, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

Tips voor verkoeling

Om je huis koel te houden, kun je de gordijnen of rolluiken sluiten tegen de zon en gebruik maken van ventilatoren of airconditioning. Ook het eten van lichte maaltijden zoals salades en fruit kan helpen je lichaamstemperatuur te reguleren.

Gezondheidsrisico’s

Het is ook belangrijk om alert te zijn op gezondheidsrisico’s. Hitte kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte, vooral bij ouderen, kinderen en mensen met chronische aandoeningen. Let op symptomen zoals overmatig zweten, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid en zoek medische hulp als de situatie ernstig lijkt.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen en goed voorbereid te zijn, kunnen we allemaal veiliger en comfortabeler door deze warme periode heen komen.

Bron: Redactie 24