Trending

Deze gevaarlijke insectenbeten moet je herkennen & voorkomen

Bijna iedereen wordt in zijn leven wel eens gestoken of gebeten door een insect, vooral in de warmere maanden. De reacties hierop variëren van lichte jeuk tot ernstigere symptomen. Het is dus belangrijk om te weten door welk insect je gestoken bent en wat je eraan kunt doen. Geen paniek, hier volgt een handige gids.

A person holding a small bug

Verschillende reacties op insecten

Horzel

Een horzelsteek kan behoorlijk pijnlijk zijn. De plek van de steek wordt rood en zwelt op, en soms vormen zich blaren. Als de pijn heel erg is, helpt koelen vaak. Een allergische reactie is zeldzaam, maar als je last krijgt van symptomen als een beklemmend gevoel in je maag, blauwe lippen of ademhalingsproblemen, moet je direct naar de dokter.

Bij

Bij een bijensteek zie je meestal een rode, gezwollen plek die later jeukt. De zwelling is na een dag op zijn grootst. Verwijder de angel snel om verspreiding van het gif te voorkomen, dit kan met een mesje of met je nagels.

Wesp

Een wespensteek is vooral bekend om de jeuk die het veroorzaakt. De steekplek kan rood worden en opzwellen, soms bloedt het ook een beetje. Wespen kunnen meerdere keren steken, dus het is goed om te weten of je allergisch bent.

Mug

Muggenbeten herken je aan kleine rode bultjes. Muggen bijten vaak op plekken waar de huid dun is. Door hun verdovend speeksel merk je de beet soms pas later.

Teek

Tekenbeten zijn vaak moeilijk te zien. Je ziet meestal een klein rood vlekje. Het is belangrijk om een teek snel te verwijderen, omdat deze ziektes zoals Lyme kan overdragen.

Vlo

Vlooienbeten herkennen is lastig. Ze veroorzaken jeukende bultjes, vaak op de benen, en verschijnen meestal in een groepje of patroon.

Mier

Two black ant

Bij mieren, vooral rode mieren, kunnen de beten pijnlijk zijn. In extreme gevallen kunnen deze zelfs een allergische reactie veroorzaken. De symptomen lijken meestal op die van een muggenbeet: een jeukende, roze vlek.

Paardenvlieg

Een beet van een paardenvlieg kan leiden tot infecties en zelfs bloedvergiftiging. Deze insecten lijken op grote vliegen, maar hun beten zijn erg pijnlijk en leiden vaak tot zwelling en een zichtbare wond. Koelen met water en ijs kan verlichting geven.

Luizen

Luizenbeten zie je vooral op je hoofdhuid, nek of achter je oren als kleine rode stippen. Jeuk is een veelvoorkomend symptoom. Gebruik een luizenkam om ze te vinden en te verwijderen.

Bedwantsen

Bedwantsen veroorzaken beten die lijken op die van muggen, maar verschijnen vaak in een zigzagpatroon. Ze veroorzaken zwelling, roodheid, pijn en soms pus. Tegen bedwantsen kun je het beste een professional inschakelen.

Handige tips voor de zomer

Het is nuttig om te weten hoe je verschillende insectenbeten en -steken herkent en behandelt. Deel deze informatie met je vrienden en familie om hen ook te helpen. Voor meer tips en verhalen, volg ons op Instagram. Met deze kennis ben je beter voorbereid op de zomerse dagen en nachten.

Bron: Fitnessmeester