Webshops zoals Temu, SHEIN en Ali Express trekken met hun lage prijzen veel kopers aan. Maar experts waarschuwen voor de risico’s. Volgens GfK gaven Nederlanders in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 100 miljoen euro uit aan Chinese webshops.
Risico’s van internationale aankopen
Het bestellen bij webwinkels buiten Europa brengt risico’s met zich mee. Deze winkels voldoen vaak niet aan Europese regelgeving, wat betekent dat de veiligheid van producten niet gegarandeerd kan worden. “Producten kunnen gevaarlijke stoffen bevatten zoals in kleding, cosmetica of speelgoed,” legt Femke Affourtit van Waarzitwatin uit.
Ze legt uit dat chemische stoffen in kleding en accessoires helpen om de producten in goede staat te houden tijdens gebruik en wassen. Hoewel de meeste chemische stoffen veilig zijn, zijn er enkele, zoals bepaalde kleurstoffen, zware metalen en weekmakers, die gezondheidsrisico’s kunnen opleveren. In Europa zijn er strikte regels voor het gebruik van deze stoffen, zoals beperkingen op azo-kleurstoffen, zware metalen en PFAS-stoffen zoals PFOA en PFOS.
Ethiek en dropshipping
De ethische kant van sommige Chinese webshops is ook zorgwekkend. Zo werd SHEIN beschuldigd van het uitbuiten van werknemers, wat soms omschreven wordt als moderne slavernij.
Een ander punt van aandacht is dropshipping, waarbij webwinkels producten verkopen die ze niet op voorraad hebben. Deze producten worden direct vanuit de fabriek of groothandel verzonden, wat kan leiden tot veiligheidsrisico’s omdat ze mogelijk niet aan Europese normen voldoen. Dropshipping is te herkennen aan lange levertijden en beperkte informatie over retour- en garantiebeleid. Het is altijd slim om reviews te lezen en via bijvoorbeeld Google Afbeeldingen te checken of de webshop betrouwbaar is.
Bron: Metro