In deze regenachtige periode kom je ze vaak tegen tijdens het wandelen met de hond: naaktslakken. Deze weekdieren zien er misschien onschuldig uit, maar ze kunnen een groot gevaar vormen voor je hond. Dit wordt benadrukt door de Koninklijke Hondenbescherming, die waarschuwt voor bepaalde naaktslakken die een ernstige bedreiging kunnen zijn.
Niet elke slak is een gevaar
Volgens Sieneke Groenman van de Koninklijke Hondenbescherming zijn niet alle slakken gevaarlijk. Het gevaar ligt bij specifieke naaktslakken die een bepaalde parasiet bij zich dragen, bekend als de Franse hartworm.
Als je hond een besmette slak eet of het slijmspoor ervan likt, kan hij ernstig ziek worden en zelfs overlijden.
Het gevaar van de franse hartworm
De reden waarom deze hartworm zo gevaarlijk is, heeft te maken met de levenscyclus van de parasiet. De Franse hartworm draagt larven bij zich die zich in het lichaam van de hond kunnen ontwikkelen tot een volwassen worm.
Deze wormen kunnen zich nestelen in vitale organen zoals het hart en de longen, wat snel fataal kan zijn voor je hond. Gelukkig komen de slakken die deze parasiet dragen niet overal in Nederland voor. Ze zijn vooral te vinden in gebieden als de Veluwe, het duingebied van Zuid-Holland en rondom Almere.
Hoe kun je je hond beschermen?
Sieneke Groenman geeft toe dat er weinig preventieve maatregelen zijn tegen de worm zelf, maar er zijn wel stappen die je kunt nemen om besmetting te voorkomen. Het is belangrijk om te zorgen dat je hond tijdens het uitlaten geen slakken eet of aan hun slijmsporen likt, vooral in de risicogebieden.
Als je hond de neiging heeft om dingen van de straat te eten, zijn er ook preventieve behandelingen beschikbaar. Twee aanbevolen ontwormingsmiddelen, milbemax en advocate, kunnen elke twee maanden worden toegediend om besmetting te voorkomen.
Mocht je hond toch besmet raken, dan is het cruciaal om direct contact op te nemen met een dierenarts, aangezien de hartworm zich ook in de bloedbaan kan ophopen en levensbedreigend kan zijn.
Bron: Hartvannederland