Wanda (54) en haar man hebben allebei een fulltime baan, maar desondanks staan ze elke maand rood. Ze wonen samen met hun twee tienerkinderen in een rijtjeshuis en leiden een bescheiden leven zonder luxe zoals vakanties of grote aankopen. Ondanks hun zuinige levensstijl, waarbij ze zelfs vakanties overslaan en zelden uit eten gaan, blijven de maandelijkse kosten hen boven het hoofd groeien. De frustratie over de financiële situatie begint steeds groter te worden.
Stijgende kosten ondanks zuinig leven
Wanda merkt dat zelfs de meest noodzakelijke uitgaven zoals boodschappen steeds duurder worden. Een recent artikel bevestigde dat de prijzen bij supermarkten zoals Vomar en Albert Heijn aanzienlijk zijn gestegen. Ondanks dat supermarkten maar weinig winst maken op deze producten, blijven de kosten voor Wanda en haar gezin omhoog gaan. Dit wordt verder versterkt door inflatie en het stijgen van vaste lasten zoals energie, telefoonkosten en belastingen. Zelfs met twee inkomens lijkt het geld direct op te gaan aan rekeningen. Lees op de volgende pagina hoe dit verhaal afloopt.
Hoe komen ze rond?
De echte struggle van Wanda en haar gezin is het gebrek aan financiële speelruimte. Ondanks dat ze geen recht hebben op subsidies of toeslagen omdat ze ’te veel verdienen’, voelen de financiën niet toereikend. Hun huis is weliswaar goed geïsoleerd, maar de kosten voor verplichte duurzaamheidsmaatregelen zoals een warmtepomp zijn niet te betalen. Spaargeld is er niet, waardoor elke onverwachte uitgave direct een financiële crisis veroorzaakt. Wanda voelt zich ook schuldig dat ze haar kinderen vaak moet teleurstellen omdat er simpelweg geen geld is voor extraatjes zoals een bioscoopbezoek.
Besparen op alles wat mogelijk is
Om te besparen, heeft Wanda al veel maatregelen genomen. Ze heeft abonnementen, haar sportuurtjes, en sommige verzekeringen opgezegd. Boodschappen doet ze waar mogelijk goedkoop op de markt of bij discountsupermarkten zoals Aldi. Thuis worden strenge regels gehanteerd voor het energieverbruik, zoals korte douchetijden en een lage thermostaatinstelling in de winter. Deze maatregelen helpen wel iets, maar de kosten voor zaken als eigen risico van de zorgverzekering en de hogere WOZ-waarde van hun huis blijven het budget onder druk zetten.
Het gevoel van machteloosheid
De constante stress en het gevoel van machteloosheid eisen hun tol. Wanda heeft momenten waarop ze zich afvraagt of het financieel niet voordeliger zou zijn om van uitkeringen en toeslagen te leven dan hard te werken voor een inkomen dat opgaat aan onvermijdelijke uitgaven. Ze voelt zich vermalen door de financiële verwachtingen en het gebrek aan ondersteuning, terwijl ze ziet dat anderen misschien beter rondkomen.
Wat te doen met het vakantiegeld?
Nu breekt de periode aan dat ze hun vakantiegeld ontvangen, maar plezierreisjes zijn geen optie. Een deel van dit geld zal gebruikt worden om de banksaldo weer positief te krijgen, terwijl de rest gespaard wordt voor noodgevallen, zoals een eventuele vervanging van de wasmachine. Wanda weet dat er mensen zijn die het nog zwaarder hebben, en voelt zich bezwaard om te klagen. Toch verlangt ze terug naar tijden waarin financiële zekerheid een gegeven was en een defecte wasmachine geen bron van stress betekende.
Bron: Saarmagazine