Heb je het idee dat je telefoon na een paar uur gebruik al bijna leeg is? Of dat je laptop het maar een korte tijd volhoudt? Dat komt omdat elke keer dat je jouw apparaat oplaadt, de conditie van de batterij iets verslechtert. Wij hebben uitgezocht hoe je de batterij van je apparaat zo lang mogelijk goed kunt houden.
De batterijen in veel van je elektronische apparaten, zoals telefoons en laptops, zijn lithium-ion batterijen. Deze batterijen werken door een samenspel tussen positieve en negatieve deeltjes binnenin. Over het algemeen kunnen deze batterijen ongeveer 300 tot 500 keer volledig opgeladen worden. Hierbij maakt het niet uit of je de batterij in één keer helemaal gebruikt of in meerdere keren.
Slim opladen
Wil je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat? Probeer dan de batterij te gebruiken binnen een bepaalde marge, namelijk tussen de 20% en 80% van de volledige capaciteit. Laat je apparaat ook niet onnodig lang aan de oplader liggen, en probeer te vermijden dat je batterij helemaal leeg raakt voordat je hem weer oplaadt. Het is ook een goed idee om de originele oplader en kabel te gebruiken. Zo weet je zeker dat je apparaat precies de juiste hoeveelheid stroom krijgt.
Energie besparen
Het is beter voor je apparaat en je portemonnee om zuinig aan te doen met je batterij. Let op met extreme temperaturen; te warm of te koud is niet goed voor de levensduur van je batterij. Voor telefoons is het advies om ze te gebruiken bij temperaturen tussen de 0 en 35 graden Celsius. Het is ook belangrijk om je software up-to-date te houden. Ontwikkelaars voeren vaak updates uit die helpen om batterij te besparen. Een slecht bereik of wifi-signaal kan er ook voor zorgen dat je batterij sneller leegloopt.
Daarnaast kan een hoge schermhelderheid en het gebruik van functies zoals bluetooth extra belastend zijn voor je batterij. Veel apparaten hebben een speciale energiebesparende modus die helpt om achtergrondtaken te verminderen.
Wanneer de batterij vervangen
Uiteindelijk zal elke batterij verouderen en minder lang meegaan. Als dat gebeurt, kun je overwegen om de batterij te vervangen. Afhankelijk van je apparaat kan dit makkelijk of juist wat moeilijker zijn. Bij sommige telefoons en laptops is het vervangen van de batterij heel eenvoudig. Je hoeft dan alleen maar voor een originele nieuwe batterij te zorgen en deze te plaatsen. Bij andere apparaten, zoals iPhones, kan het wat duurder en lastiger zijn.
- Gebruik altijd de originele oplader en kabel.
- Laat je apparaat niet te lang aan de oplader liggen.
- Zorg dat je software altijd up-to-date is.
- Maak indien mogelijk gebruik van de energiebesparende modus.
- Houd je schermhelderheid zo laag mogelijk.
- Voorkom dat je batterij helemaal leegloopt.
Bron: Radar