Op zoek naar een smakelijke en gezonde traktatie voor de kerstperiode? In dit artikel deel ik een eenvoudig en leuk recept voor een kersthapje van komkommer, perfect voor de feestdagen. Het resultaat is een schattig hapje in de vorm van een kerstboom, zoals te zien is op de foto.
Aan de slag met het recept:
Laten we beginnen met het maken van dit feestelijke komkommerhapje. Voor ongeveer 8 kerstboompjes heb je het volgende nodig:
- Een grote, stevige komkommer
- Jonge kaas
- Dikke plakken Cervelaat
- Cocktailprikkers
- Kaasschaaf en een ster-vormige uitsteker
Bereidingswijze van het kersthapje:
Begin met het schoonmaken van de komkommer, maar laat de schil erop. Gebruik een kaasschaaf om lange, dunne plakken te snijden. Als je bij het zaadgedeelte komt, draai de komkommer om en ga door met schaven aan de andere kant. Het aantal plakken dat je uit één komkommer haalt, varieert afhankelijk van de dikte van je plakken en de grootte van de komkommer. De waterige binnenkant van de komkommer is niet geschikt voor dit hapje, maar gooi het niet weg! Je kunt het in blokjes snijden voor een frisse salade.
Nu ga je de kerstboomvorm maken. Vouw de lange plak komkommer in licht wijder wordende bochten voordat je deze op een prikkertje rijgt. Dit kan wat oefening vergen om de juiste vorm te krijgen. Is je komkommer klaar? Prik dan het prikkertje in een plak Cervelaat. Snijd een dun plakje kaas en gebruik de ster-uitsteker om een sterretje te vormen. Plaats de kaasster – met een punt naar boven – bovenop je kerstboompje. En voilà , je kersthapje is klaar!
Dit hapje is perfect voor een kerstborrel, als leuke amuse voor kinderen tijdens het kerstdiner, of als traktatie op school tijdens de kerstperiode. Ook ideaal als traktatie voor jarige kinderen in de kersttijd! Je kunt ook variëren met dit hapje. Gebruik bijvoorbeeld een wortelster of een stukje brood als basis, of vervang de kaasster door een zuur uitje.
Een eenvoudig, leuk en gezond hapje dat zeker in de smaak zal vallen tijdens de feestdagen!