“Het is beter om die banaan nog niet te eten, want hij is nog niet rijp. Je krijgt er buikpijn van.” Dat zeggen we vaak als iemand een groene banaan wil eten. Maar is dat echt waar? Of is het soms juist goed om groene bananen te eten?
Kleur zegt veel, maar niet alles
Als we naar bananen kijken, valt de kleur van de schil het eerst op. Jonge bananen hebben een frisgroene kleur, terwijl rijpere bananen een mooie gele tint hebben. Na verloop van tijd verschijnen er donkere plekjes. Als de banaan overrijp is, kan hij zelfs helemaal bruin worden.
Dus, wanneer is de beste tijd om een banaan te eten?
Textuur en smaak verschillen
De verandering in kleur gaat hand in hand met veranderingen in de textuur en smaak van de banaan. Groene bananen zijn harder en hebben een licht bittere smaak. Rijpe bananen daarentegen worden zachter en zoeter.
Dit heeft allemaal te maken met de voedingswaarde van de vrucht. En dit heeft ook invloed op hoe ons lichaam erop reageert na het eten. Lees op de volgende pagina of je beter wel of niet groene bananen kunt eten.