Trending

Badmat in de wasmachine? Deze 2 fouten maken je wasmachine kapot (doe dit nooit)

Veel mensen hebben een dubbel gevoel bij badmatten en badtapijten. Sommigen vinden ze essentieel, terwijl anderen ze liever vermijden. Wat wel zeker is, is dat je ze regelmatig moet wassen. Maar hoe doe je dat zonder je wasmachine te beschadigen?

Het belang van het wassen van badmatten en -tapijten

Het is onvermijdelijk: stof, dode huidcellen en haren hopen zich op in je badmat of tapijt. Door de vochtigheid in de badkamer kan er ook schimmel ontstaan in de vezels. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig te wassen, ook om voetschimmel te voorkomen.

In de meeste gevallen kun je ze zonder problemen in de wasmachine stoppen. Maar voordat we hierop ingaan, wat is eigenlijk het verschil tussen een badmat en een badtapijt?

Badmat vs. Badtapijt: Wat is het verschil?

Over het algemeen zijn badtapijten gemaakt van synthetische vezels zoals polyacryl of polyester. Ze zijn ook groter en zwaarder dan badmatten. Badmatten zijn meestal kleiner en gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen.

Er zijn echter uitzonderingen en regionale verschillen in hoe we ze noemen. In dit artikel worden beide benamingen gebruikt, hoewel de wasproblemen vooral gelden voor de grotere badtapijten.

Twee veelgemaakte fouten bij het wassen

Bij het wassen van badmatten en -tapijten moet je twee dingen absoluut vermijden.

  1. Fout: Te zwaar – Er is een oude regel die zegt dat je altijd wat ruimte moet overlaten in de wasmachine. Maar moderne wasmachines zijn vaak vol voordat het maximale gewicht is bereikt. Dit geldt echter vooral voor kleding.

Badmatten en -tapijten zijn groot en zwaar en kunnen veel water opnemen. Dit kan bij het centrifugeren tot problemen leiden. In het beste geval zal de wasmachine de centrifugeercyclus aanpassen of zelfs stoppen, waardoor je mat of tapijt druipend nat blijft. In het slechtste geval kan je wasmachine overbelast raken en beschadigd worden.

Dus, vooral bij grote en zware badmatten en -tapijten, let goed op het maximale gewicht van je wasmachine.

  1. Fout: Te heet – Veel badmatten en -tapijten hebben een rubberen onderkant om te voorkomen dat ze wegglijden. Deze matten en tapijten moet je wassen op maximaal 40°C. Als je ze op 60°C of heter wast, kan het rubber loslaten en je wasmachine beschadigen. Rubberresten kunnen de machine verstoppen en tot dure reparaties leiden.

Badmatten van puur katoen zonder rubber kunnen natuurlijk wel op 60°C gewassen worden.

Daarom is het belangrijk om altijd de wasinstructies van de fabrikant te lezen voordat je een badmat of -tapijt wast. Zo voorkom je schade aan je wasmachine en bespaar je uiteindelijk geld.

Bron: RTL Nieuws