Urine in de tuin klinkt vies. Bijvoorbeeld hondenurine kan lelijke plekken op het gras achterlaten en wie wil er nu plas in het bloembed hebben? Toch kan het af en toe goed zijn voor de tuin om erin te plassen.
-
Natuurlijke meststof
Allereerst is menselijke (en natuurlijk ook niet-menselijke) urine een uitstekende en zeer effectieve meststof. De reden hiervoor is stikstof, dat in zeer hoge concentraties aanwezig is. Met de urine van één persoon kan je een oppervlakte van 400 m² een jaar lang bemesten.
Bovendien moet je eraan denken om de urine te verdunnen in de gieter. Het verhoudingsgewijs ongeveer 20:1 zijn. 20 delen water en 1 deel urine, uiteraard. Bij het bewateren moet je ervoor zorgen dat je de mix niet direct op de planten giet, maar naast de planten.
-
Bodemverbeteraar
Maar urine bevat niet alleen stikstof, maar ook fosfor en kalium. Daarom kan het ook de bodem verbeteren die door over-intensief gebruik geleden heeft. Sommige adviseurs raden aan om in de late herfst zoveel mogelijk mensen uit te nodigen voor een feestje in de tuin van een andere aard. Daarna kan je allerlei materialen zoals compost, bladeren en mulch over de grond verdelen en zo zorgen voor je voeding met mineralen in de lente.
-
Composthelper
Maar urine kan ook op een andere manier helpen in de tuin: op je composthoop. Normaal gesproken duurt het composteringsproces behoorlijk lang, maar urinezuur helpt wonderwel om dit proces te versnellen. Het zuur is het meest geconcentreerd bij de eerste plas van de dag – dus het is belangrijk om er zo vroeg mogelijk aan te denken.
Bijzonder voorzichtige mensen zetten een gieter bij het bed of het toilet, zodat ze niet meteen naar buiten hoeven te rennen om de composthoop ’s ochtends met het waardevolle vloeibare goud te verzorgen.
Het chemische proces in de composthoop verloopt, of je nu ’s ochtends of ’s avonds urineert, als volgt: Een composthoop bestaat meestal uit twee componenten: enerzijds de zogenaamde donkere delen. Dit omvat onder andere zaagsel, bladeren, takken en hooi.
Deze vormen samen de droge bruine ingrediënten die rijk zijn aan koolstof en daarom zeer langzaam afbreken. Ze staan tegenover het koolstofarmere groene materiaal zoals grasresten, groente- en fruitschillen, die meestal het veel kleinere deel van de compost vormen. Door urine toe te voegen, vermindert je het relatieve gehalte aan koolstof in de composthoop en zorgt
-
Onkruidverdelger
Zoals in punt 1 vermeld, moet je voorzichtig zijn met onverdunde urine als meststof. Maar als je onkruid wilt vernietigen, hoef je niet zo voorzichtig te zijn: je kunt de lichaamsvloeistof gewoon op de plekken in de tuin gieten of gooien waar je anders met onkruid te maken hebt. Het verkleurt eerst en sterft dan gewoon af.
-
Schimmelbestrijder
Ook schimmelziekten – meestal schimmelgroei – kunnen je tuin schaden. Urinezuur is een uniek wapen tegen dergelijke ongewenste gasten, vooral tegen die op struiken en kleinere gewassen. Om effectief tegen de schimmel te werken, verdun je de urine ongeveer in een verhouding van 1:1 met water en spuit je de mix met een spuitfles op de plek waar de plant is aangetast.
-
Dierenafweer
Eén ding moet vooropgesteld worden: dit punt is nog niet 100% wetenschappelijk bewezen. Bovendien wordt gefluisterd dat de effectiviteit afhankelijk is van het geslacht van degene die op dat moment wil plassen: de urine van vrouwen lijkt meer zuur te bevatten, waardoor deze minder geschikt zou zijn voor dit doel.
Om dit punt te begrijpen, hoef je alleen maar aan honden te denken die graag hun territorium markeren. Dieren ervan weerhouden om binnen te dringen, kan ook met de lichaamsvloeistoffen van andere zoogdieren, zoals mensen.
Als je dus water op het gazon laat staan waarvan je de eigenaar bent, kan je fantastisch kleine dieren zoals katten, vossen en konijnen verdrijven. Mensen hoeven de geur over het algemeen niet te vrezen, zolang je de vloeistof niet te vrijgevig en niet altijd op dezelfde plaats giet.
Urine heeft dus minstens zes praktische toepassingen in de tuin die zeker het proberen waard zijn. Je hebt nog nooit zo’n goede reden gehad om in de tuin te plassen. Tot slot moet echter worden opgemerkt dat het gras ook niet goed gedijt als je het te vaak met je lichaamsvloeistoffen doordrenkt.