Het nemen van bepaalde medicijnen die bijwerkingen hebben die het inslapen kunnen belemmeren
Het is beter om weg te blijven van medicijnen en supplementen die je slaapcyclus kunnen beïnvloeden. Bepaalde pijnstillers kunnen het evenwicht in je maag verstoren, waardoor je ’s nachts vrij moeilijk kunt slapen. Als je je zorgen maakt, praat dan met je arts en vraag of je je medicijnen en vitaminen op een ander tijdstip van de dag kunt innemen om slaaptekort te voorkomen. Ik ben er zeker van dat je dokter oplossingen heeft die de consistentie van je slaap niet beïnvloeden. Samenvattend zijn veel patiënten zich niet bewust van de effecten van hun medicijnen, dus is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de medicijnen en hun bijwerkingen.
[aoa id=’1′][/aoa]
Chocolade eten voor het slapengaan houdt je ’s nachts wakker
We eten ’s avonds niet voor niets allemaal graag wat zoetigheid. Als het chocolade is, is het nog onweerstaanbaarder. Chocolade bevat een snuifje cafeïne, wat niet noodzakelijk verenigbaar is met je slaap. Vooral pure chocolade heeft een hoog cafeïnegehalte en moet vermeden worden voor het slapengaan. Behalve het hoge cafeïnegehalte bevat het ook een stof die theobromine heet, en die onze hartslag verhoogt. Het is dus niet meer dan logisch dat chocolade ’s avonds niet de juiste snack voor je is.
Als je te veel water drinkt, kan je slaap verstoord worden
Te veel water drinken kan ook de slaap beïnvloeden. In de zomer is het een goed idee om een glas water te drinken voor het slapengaan, want ons lichaam raakt meer uitgedroogd bij warm weer. Bij normaal weer kan dit echter schadelijk zijn, omdat je blaas moeite heeft om al het vocht te verwerken. Dit dwingt je om uit je slaap te ontwaken. Daarom moet je de hoeveelheid water die je drinkt voor het slapengaan onder controle houden.
Douchen voor het slapen gaan kan je biologische klok in de war brengen
We zeggen geenszins dat je ’s avonds niet mag douchen. Een warm bad in de badkamer is een geweldige manier om je lichaam te ontspannen en voor te bereiden op het slapengaan. Zelfs dan, als je toevallig vlak voor het slapen gaan een bad neemt, zou je lichaam in de war raken en denken dat het tijd is om wakker te worden. Daarom moet je alleen douchen als het nodig is. Maar wissel niet zomaar heen en weer tussen nacht- en dagdouches, want dat brengt je lichaam alleen maar in de war. Een regelmatige routine voor het slapengaan bereidt je lichaam voor op het slapengaan en verbetert de kwaliteit van je slaap.