Minder bekende eigenschappen van uien:
- Roest en koolstof: Uien helpen roest te verwijderen van keukengerei of tuingereedschap en elimineren koolstofafzettingen op pannen en grills. Wrijf simpelweg met vers gesneden uien over het oppervlak en spoel daarna goed af met water en afwasmiddel. Uiensap reinigt en neutraliseert volledig de brandlucht.
- Betere conservering: Om voedselverspilling te voorkomen en overgebleven stukken ui te bewaren, strooi je er zout overheen en leg je ze op een bord, met de gesneden kant naar beneden.
- Zweetvlekken: Breng uiensap aan op de vlek en laat het een tijdje intrekken voordat je het kledingstuk zoals gebruikelijk wast. Je zult aangenaam verrast zijn dat de geelachtige vlekken verdwijnen.
- Schoenen: Uien kunnen worden gebruikt om vuil van schoenen te verwijderen. Je kunt de zool, de stof en zelfs het leer schoonmaken.
- Insectenbeten: Dankzij hun antibacteriële eigenschappen helpen uien insectenbeten te verlichten en de irritatie en ontsteking van de huid te verminderen.
- Keelpijn: Uiensap verlicht keelpijn en vermindert ontsteking. Je kunt het drinken met honing om de smaak te verzachten en de genezende effecten te vergroten.
- Vette huid: Met uiensap kun je een lotion maken voor de vette huid. Deze lotion reguleert de talgklieren, droogt de huid en desinfecteert deze.
- De hoofdhuid: Het water waarin uienschillen zijn geweekt heeft een gunstig effect op de hoofdhuid: het elimineert roos, geeft volume en versterkt je haar. Het is aan te raden om een masker te maken met dit water en het minstens 2 uur te laten inwerken, waarna je je gebruikelijke shampoo kunt gebruiken.
Voorzichtigheid:
Het consumeren van ui verlaagt de bloedsuikerspiegel, dus diabetici moeten het niet overdrijven. Zwangere en borstvoedende vrouwen moeten hun consumptie van dit voedsel matigen.